
Snelle witlof met ham en kaas
Witlof met ham en kaas – een klassieker die altijd lekker is en een veelzijdige groente die zich perfect leent voor verschillende gerechten. In dit snelle recept combineren we de lichte bitterheid van witlof met de hartige smaken van ham en kaas voor een onweerstaanbare, romige maaltijd. De witlof wordt zacht en smaakvol, en de ham en kaas maken het extra lekker. Dit gerecht is snel te maken en ideaal voor een doordeweekse maaltijd.
Serveer de witlof met ham en kaas goed heet eventueel met een gekookt ei en aardappelpuree voor een complete maaltijd. Wil je de witlof iets minder bitter maken? Voeg dan een scheutje melk toe aan het kokende water. Zo maak je de witlof zachter van smaak en nog meer kindvriendelijk.
Dit recept voor witlof met ham en kaas is een smaakvol gerecht dat al generaties lang een favoriet is! Ook lekker: groente gratin met zoete aardappel en pastinaak.
Tip: gegratineerde witlof met ham en kaas uit de oven is extra lekker met een krokante panko-topping! Strooi wat panko (Japanse broodkruimels) over de bovenkant van de witlof voordat je het in de oven zet. Dit geeft een heerlijke crunch en maakt het gerecht nog lekkerder!

Ingrediënten
- 8 struiken witlof
- 8 plakjes ham
- 8 plakjes belegen kaas
- 25 gr boter
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een pan met water op het vuur.
- Verwijder de bittere punten en de kontjes van de witlof. Wacht tot het water kookt en voeg de witlof toe. Laat de witlof 10 minuten koken; het zal verder garen in de oven.
- Laat de witlof goed uitlekken.
- Wikkel de witlof in de plakjes ham en daarna in de plakjes kaas.
- Vet een ovenschaal in met boter en leg de ingepakte witlof naast elkaar in de schaal.
- Bak de witlof met ham en kaas 5 minuten in de oven tot de kaas goudbruin en gesmolten is.
Tip: geef je witlof schotel met ham en kaas een pittige kick door een beetje mosterd of chilivlokken toe te voegen.
Ook lekker: snelle witlofsalade met appel ei, yoghurt en geroosterde pecannoten, perfect als bijgerecht of als gezonde maaltijdsalade.
Maak je liever witlof met ham en kaas uit de airfryer? Verhit de airfryer op 180 graden en bak de witlof met ham en kaas ongeveer 10-12 minuten, totdat de kaas mooi gesmolten en goudbruin is. Zo krijg je een lekker krokant korstje zonder de oven aan te zetten!

Deel dit recept
Wat vind je van het recept?