Witlof ovenschotel met bloemkool
Witlof ovenschotel met bloemkool en romige mascarpone is een heerlijk gerecht dat eenvoud en smaak perfect combineert. Deze ovenschotel is ideaal voor doordeweeks, want met een paar simpele stappen zet je een voedzame maaltijd op tafel. De zachte aardappel-bloemkoolpuree vormt een perfecte basis, terwijl de licht bittere smaak van de witlof in de oven heerlijk verzacht. De mascarpone smelt tot een romige laag en zorgt voor een goudbruin korstje dat je niet kunt weerstaan.
Wat deze witlof ovenschotel zo fijn maakt, is dat het gerecht volledig vegetarisch is en je er makkelijk mee kunt variëren. Voeg bijvoorbeeld wat geraspte kaas of geroosterde noten toe voor extra smaak en crunch. Wil je wat meer pit? Een snufje nootmuskaat of een scheutje witte wijn in de puree tilt het geheel naar een hoger niveau.
Bijgerecht: simpele witlofsalade met walnoten.
Met dit recept hoef je geen uren in de keuken te staan. Alles komt samen in één schaal en is klaar in minder dan een uur. Dit maakt het niet alleen een perfect comfortfood-gerecht, maar ook ideaal voor drukke dagen. Warm, hartig en voedzaam – deze witlof ovenschotel is een winterfavoriet die keer op keer smaakt. Probeer ‘m snel!
Ingrediënten
- 4 aardappelen groot
- ½ bloemkool
- 4 stronken witlof
- 50 ml melk
- 100 gr gorgonzola
- olijfolie extra vergine
- peper versgemalen
Instructies
- Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Was de bloemkool en verdeel deze in roosjes. Kook de aardappelen en bloemkool samen in een pan met ruim kokend water tot ze zacht zijn, ongeveer 15-20 minuten.
- Was de witlof en snijd de stronken doormidden. Verwijder het harde gedeelte uit de stronk en zet de witlof apart.
- Zet de oven aan op 200 graden, zodat deze goed is voorverwarmd tegen de tijd dat je de ovenschotel gaat bakken.
- Giet de aardappelen en bloemkool af en stamp ze fijn samen met de warme melk, een scheutje olijfolie, en breng op smaak met peper en zout. Meng tot een smeuïge puree.
- Schep de aardappel-bloemkoolpuree in een ovenschaal en strijk deze glad. Leg de halve stronken witlof op de puree. Verdeel de gorgonzola gelijkmatig over de witlof.
- Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven en bak de witlof ovenschotel ongeveer 20 minuten, of totdat de kaas mooi gesmolten is, een licht krokant korstje heeft, en de witlof beetgaar is.
- Haal de witlof ovenschotel uit de oven en laat kort afkoelen. Serveer warm.
De witlof ovenschotel met aardappelpuree is klaar – een heerlijke combinatie van romige aardappel-bloemkoolpuree en zachte witlof. Zo simpel, maar zo smaakvol!
Wil je wat variatie? Probeer eens een pittige twist door gorgonzola of een andere krachtige blauwaderkaas toe te voegen. Zo maak je er een gerecht van met extra diepgang en een verrassende smaak. Echt een aanrader als je van een beetje pit houdt!
Nog meer inspiratie nodig? Maak een keer spaghetti met witlof voor een verrassend pastagerecht, of zet bloemkool uit de oven met kaas op tafel. Simpel, veelzijdig en altijd lekker!
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?