Witte chocoladekoekjes met macadamianoten
Deze makkelijke witte chocoladekoekjes met macadamianoten zijn al jaren een favoriet van ons. Ze zijn lekker krokant van buiten, maar zacht en chewy van binnen. We kiezen voor grof gehakte macadamianoten en witte chocolade voor een fijne textuur. Door het koekjesdeeg een nachtje te laten rusten in de koelkast ontwikkelen de smaken zich nog beter en krijg je ook nog eens mooiere koekjes. Want als je ze gelijk bakt, kan het deeg te ver uitlopen. Is een nachtje te lang? Laat het deeg dan minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.
Het deeg van deze witte chocoladekoekjes met macadamianoten kun je goed bewaren in de vriezer. Perfect om altijd in huis te hebben als je spontaan bezoek krijgt, of als je opeens een enorme zoete trek krijgt. We verdelen het koekjesdeeg voor het invriezen in ballen. Geen gedoe met ontdooien dus. Dit recept is voor 12 grote koeken, en daarom ook lekker als dessert met een flinke bol roomijs, zodat je een heerlijke ijssandwich hebt. Liever kleine koeken? Dan kun je dit recept ook gebruiken voor 24 kleine koeken, maar zorg wel dat je de oventijd inkort met 3 tot 5 minuten, afhankelijk van je oven.
Ook: American cookies.
Ingrediënten
- 160 gr bloem
- 1 tl baksoda
- 120 gr macadamianoten geroosterd en gehakt
- 115 gr boter
- 100 gr lichtbruine basterdsuiker
- 50 gr suiker
- 2 el miso optioneel
- 1 tl zout
- 1 ei
- 1 tl vanille extract
- 160 gr witte chocolade grof gehakt
- grof zeezout
Instructies
- Pak een grote kom erbij en voeg de bloem en baksoda toe. Roer goed en zet de kom opzij.
- Indien je ongeroosterde macadamianoten hebt, rooster ze kort in een droge pan. Roer af en toe tot ze mooi goudbruin van kleur zijn. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Laat afkoelen en hak daarna in grove stukken.
- Smelt boter in een pan op zacht vuur tot deze bruin kleurt en nootachtig ruikt. Haal van het vuur en schik in een hittebestendige kom en laat 5 minuten afkoelen.
- Pak nog een kom erbij. Voeg de twee soorten suiker, de miso (optioneel) en het zout toe. Meng goed. Giet daarna de gebruinde boter erbij en meng tot een glad geheel.
- Voeg het ei en vanille-extract toe en meng goed. Zeef de bloem en roer voorzichtig met een spatel. Voeg als laatst de witte chocolade en macadamianoten toe en meng tot deze goed zijn verdeeld in het beslag.
- Laat het beslag van de witte chocoladekoekjes minimaal 30 minuten rusten in de koelkast, hoe langer hoe beter.
- Verhit de oven voor op 175 graden.
- Verdeel het beslag over 12 tot 14 grote koeken en voeg de helft toe aan een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi de witte chocoladekoekjes met grove zeezoutvlokken en bak 15 minuten in de oven.
- Laat de witte chocoaladekoekjes 15 minuten afkoelen op de bakplaat en verplaatst naar een koelrek en koel tot kamertemperatuur.
We voegen altijd een eetlepel miso toe aan onze chocoladekoekjes, want we zijn dol op umami. Heb je dit niet in huis? Dan kun je het toevoegen van miso altijd overslaan.
Ook lekker: matcha koekjes met witte chocolade
De lekkerste chocoladekoekjes worden altijd afgemaakt met een flinke snuf zeezoutvlokken. Onze favoriet is die van Maldon!
Ook lekker met de rasp van 1 citroen voor een frisse smaak!
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?