Makkelijke wortelcake met walnoten
Wortelcake met walnoten is eenvoudig zelf te maken en heeft een heerlijke bite van noten. Dit recept is echt een favoriet! Gebruik een vierkante bakvorm van 15 x 15 cm voor een taartvorm. Als je een rechthoekige bakvorm gebruikt, kan de baktijd iets korter zijn; controleer dit dus tussendoor. De topping van deze wortelcake bestaat uit sinaasappelmascarpone, wat zorgt voor een romige en frisse smaak.
Je kunt eventueel gehakte pecannoten of extra walnoten aan de topping toevoegen. De cake heeft een luchtige structuur dankzij de zonnebloemolie, wat hem geweldig lekker maakt.
Drink er een spice latte bij!
Ingrediënten
- 80 gr walnoten
- 250 gr wortels
- 1 sinaasappel het rasp en sap
- 1 tl kaneel
- 140 ml zonnebloemolie
- 160 gr lichte basterdsuiker
- 2 eieren
- 200 gr rijstmeel
- 1 tl bakpoeder
Topping
- 1 sinaasappel uitgeperst
- 150 gr mascarpone
Instructies
- Verwarm de oven voor op 150 graden. Hak de walnoten grof, rasp de wortels en de schil van de sinaasappel, en pers het sap van de sinaasappel uit.
- Meng in een grote kom de walnoten, sinaasappelrasp, kaneel, zonnebloemolie, basterdsuiker en eieren tot een luchtig beslag.
- Spatel het meel en het bakpoeder door het beslag, en voeg als laatste de geraspte wortel toe.
- Giet het beslag in een met bakpapier beklede bakvorm en bak de cake ongeveer 60 minuten, of tot hij gaar is.
Maak de topping
- Meng het sinaasappelsap (steeds een scheutje tot de juiste dikte) met de mascarpone en schep een flinke lepel op de afgekoelde wortelcake.
Geen rijstemeel in huis? Gebruik dan zelfrijzend bakmeel en laat de bakpoeder achterwege. Wil je een wortelcake zonder suiker proberen? Probeer dan eens deze.
Net even anders en lekker snel: cake uit de airfryer.
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?
Welke maat bakvorm moet ik gebruiken? Groetjes, Lenny
15x 15 cm hebben we gebruikt, een vorm van 15x 25 kan ook. Doe deze dan wel iets korter in de oven, de wortelcake is dan minder hoog.
Sorry wilde stemmen maar hij pakte heel gauw 2 sterren terwijl ik je er 5 wilde geven, oeps kon het niet meer veranderen.
Dank Jacqueline!
Ik heb de wortelcake gisteren gemaakt, de smaak is heerlijk, de cake valt alleen uit elkaar, heb ik iets verkeerd gedaan? Tips?
Hi Marys, iets langer mixen kan al helpen, te snel kan zorgen dat het niet voldoende is vermengd en daardoor is de kans groot dat de cake uit elkaar valt. Gebruik je een handmixer, dit werkt vaak goed.
Soms voeg ik bij baksels een stuk geprakte banaan toe voor extra stevigheid.