Zachtgekookte eieren met broodsoldaatjes voor het ontbijt

Zachtgekookte eieren met broodsoldaatjes voor het ontbijt

Het favoriete ontbijt van ieder kind, maar ook volwassen foodies als ons zijn nog steeds al te gek op een perfect zachtgekookt ei met soldaatjes. Waarbij het eiwit perfect gestold is, maar de dooier nog romig en vloeibaar is en je krokant geroosterd brood er in kunt dippen. Bij het maken van een zachtgekookt ei met soldaatjes zijn er een aantal cruciale stappen die je eigenlijk echt niet mag overslaan.

Kook eerst het water en voeg hier een paar druppels azijn aan toe. Hierdoor kun je namelijk makkelijker de schil van het ei pellen, een handig trucje die we hebben geleerd uit de Japanse keuken. De eieren koken we tussen de 4 en 5 minuten. Kies voor 4 minuten als je het lekker vind als het eiwit aan de zachte kant is. We houden meer van 5 minuten, dan is het eiwit volledig gestold, maar niet hard en de eidooier zacht. Kook je de eieren langer? Dan zal ook de eidooier stollen, en dan lukt het niet meer om te dippen.

Een andere belangrijke tip is om voor het koken alvast een ijsbad klaar te zetten waarin je de eieren kunt laten afkoelen na het koken. Schrikken wordt deze stap ook wel eens genoemd. Dat vervelende velletje bij het pellen laat door dit proces namelijk los, waardoor je eitje zoveel makkelijk te pellen is. Zorg voor een grote kom met lekker veel ijs. Handig!

Meer inspiratie: eitjes eten! 3x eieren recept.

Zachtgekookte ei met soldaatjes

Zachtgekookt ei met soldaatjes

5 van 1 stem
Recept afdrukken
Hoe lang moet je ei koken voor een perfecte zachtgekookt ei met soldaatjes? We vertellen je het in ons handige basisrecept!
Gang brunch, Ontbijt
Keuken Europese recepten, Hollands, Hollandse recepten
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 15 minuten
Porties 1 persoon
calorieën 190

Ingrediënten

  • 1 tl azijn
  • 1 ei
  • ½ tl zout
  • 1 snee brood
  • 1 tl boter op kamertemperatuur

Instructies

  • Vul een steelpannetje met water en zet op het vuur. Breng het water aan de kook. Voeg een 1 theelepel azijn toe zodra het water kookt.
  • Doe het ei voorzichtig bij het kokend water en verlaag het vuur. Kook de eieren 4 minuten voor ei met een zacht eiwit en vloeibare eidooier of 5 minuten voor een zacht maar gestold eiwit en vloeibaar en romige eidooier. Doe na het koken direct in een ijsbad en laat 1 minuut rusten.
  • Rooster ondertussen een sneetje brood naar wens. Laat kort afkoelen en smeer in met boter. Snijd in reepjes en leg op een bord.
  • Doe je het eitje op in een eierdop en verwijder het dakje met een lepel. Leg op het bord en serveer het zachtgekookt ei met soldaatjes met een halve theelepel zout.

Heb je een favoriete ei? Wij wel! Wat betreft duurzaamheid kiezen we graag voor Kipster-eieren, deze zijn exclusief verkrijgbaar bij Lidl. Wil je uitsloven met Pasen? Kies dan eens een Marigold-ei. Dit gouden eitje wordt gebruikt door de beste chefs, zoals Jonnie en Thérèse, die er zelfs een advocaatje mee maken.

Dit moet je proberen: Çilbir ,Turkse eieren met knoflookyoghurt en chiliboter

Zachtgekookte ei met soldaatjes
Zachtgekookte ei met soldaatjes

Dit recept valt onder

Deel dit recept

Wat vind je van het recept?

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

Maak kans op het kookboek Holy happy belly april actie
Simpele Recepten App
De Smaak van Italie Editie 1 2025