Zalm wellington met spinazie: showstopper op de kersttafel

Zalm wellington met spinazie: showstopper op de kersttafel

Dit is een echte showstopper tijdens het kerstdiner, deze zalm wellington. Het is een indrukwekkend recept, dat minder moeilijk is dan je denkt. Deze versie van de beef wellington met vis is zelfs makkelijker. Geen gedoe met het grillen van de ossenhaas. Om te zorgen dat de korst van de zalm wellington lekker krokant blijft, en je niet eindigt met een natte zooi. Daarom wikkelen we de vulling met de bladeren van een savooiekool, net als bij het maken van pithiviers.

Die blancheer je kort in kokend water, zo zijn ze zacht genoeg om te wikkelen. Toen we eindelijk aan de slag gingen met het maken van de zalm wellington, waren savooiekolen nergens te verkrijgen. Hiervoor hebben we een handige tweede optie, indien je ze net als ons niet kunt vinden, of als je ze maakt buiten het kerstseizoen, want dat kan natuurlijk ook. Door spinazie te mengen met bloem, ei en melk kun je namelijk snelle spinaziecrêpes maken, die het vocht binnen houden.

Nog een lekker hoofdgerecht: klassieke boeuf bourguignon, het beste basisrecept.

Zalm wellington met spinazie

Zalm wellington met spinazie

5 van 1 stem
Recept afdrukken
Zalm wellington met spinazie: dit is echt een showstopper voor op de kersttafel. Een makkelijk hoofdgerecht van vis voor de hele familie!
Gang Hoofdgerecht
Keuken Engels
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 30 minuten
Rusttijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Porties 6 personen
calorieën 694

Ingrediënten

Voor de buitenste laag:

  • 4 bladeren savooiekool

Voor de spinaziecrêpes:

  • 100 gr spinazie
  • 2 eieren
  • 100 ml melk
  • 50 gr bloem
  • zout

Spinazievulling:

  • 1 el olie
  • 1 ui gesnipperd
  • 400 gr sipnazie grof gehakt
  • 100 gr roomkaas
  • 25 gr panko of broodkruim
  • 1 el dille fijngehakt

Voor de duxelles:

  • 1 el boter
  • 500 gr champignons super fijngehakt
  • peper en zout

Voor de zalm wellington:

  • 500 gr zalmfilet zonder huid
  • peper en zout
  • 2 rollen bladerdeeg
  • 2 eidooiers geklutst

Instructies

Het maken van de buitenste laag:

  • Verwijder de huid van de zalmfilets. Snijd de zalm in drie stukken. Rol strak ze op in ee stuk vershoudfolie. Leg in de vriezer, zodat de vis de cilindervorm beter behoudt.
  • Optie 1: Zet een pan met kokend en goed gezouten water op het vuur. Blancheer de savooiekool bladeren kort, zodat zacht worden, maar hun mooie groene kleur behouden. 
  • Optie 2: blancheer 100 gram spinazie in het kokende water. Haal na 10 seconden uit het water en voeg toe aan een kom met ijswater. Knijp de spinazie zo goed mogelijk uit. Voeg de spinazie toe aan een blender samen met de rest van de ingrediënten. Bak 2 tot 3 grote crêpes in een koekenpan met een beetje olie.

Het maken van de vulling:

  • Hak de champignons zo fijn mogelijk. Zet een koekenpan op het vuur en smelt een klontje boter. Bak de champignons, tot al het vocht eruit is. Breng op smaak met peper en zout, laat afkoelen.
  • Bak de ui glazig in een koekenpan met olie. Doe daarna de spinazie erbij en bak tot deze geslonken is. Roer de dille erdoor heen. Voeg de spinazie toe aan een kom samen met de roomkaas en panko. Meng goed.
  • Leg een paar grote stukken vershoudfolie op je werkblad. Doe als eerst de savooiekool erop, of de spinaziecrêpes. Besmeer deze met de duxelles en daarna de spinazie. Haal de zalm uit de vriezer, wikkel uit het folie en leg in het midden. Rol nu alles op en druk goed aan, zorg dat de savooiekool of spinaziecrêpes overlappen, zodat het vocht er niet uit kan druppelen tijdens het bakken in de oven. Wikkel het geheel strak in folie en zet minimaal 30 minuten in de vriezer.

Het bakken van de zalm wellington:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Leg een rol vers bladerdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Prik met een vork gaatjes in het bladerdeeg. Wikkel de vulling van de zalm wellington los en plaats deze voorzichtig op het bladerdeeg. Rol de andere rol bladerdeeg er voorzichtig overheen. 
  • Druk het bladerdeeg goed aan, en snijd een mooie rand. Bestrijk de zalm wellington met de geklutste eieren en snijd met een dun mes een mooi patroon. Je kunt het overgebleven bladerdeeg gebruiken om een visje te maken, mooi ter decoratie. Bestrijk opnieuw het bladerdeeg met ei en zet 30 minuten in de oven.
  • Laat de zalm wellington 15 minuten rusten, voordat je 'm aansnijdt.

Je kunt de zalm wellington goed van te voren maken. Maak de vulling en bewaar in folie in de koelkast, tot je klaar bent om 'm te bakken. Haal de vulling 30 minuten van te voren uit de koelkast, zodat de zalm genoeg tijd heeft om te garen in de oven.

Ook een hoofdgerecht met vis: mosselen met witte wijn.

Zalm wellington met spinazie
Zalm wellington met spinazie

Dit recept valt onder

Deel dit recept

Wat vind je van het recept?

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

Instagram actie Maak kans op het kookboek Holly hapy belly december
Simpele Recepten App
De Smaak van Italie Najaarseditie 2024