Zuid-Afrikaanse vetkoek – traditioneel recept
Zuid-Afrikaanse vetkoek, dit eenvoudige recept met meel, bakpoeder en melk maakt de vetkoek makkelijk om zelf te maken. Het is een calorierijke, zoete snack uit de Afrikaanse keuken, die je kunt vergelijken met een oliebol, gefrituurd tot goudbruin. Je kunt de vetkoek ook zien als een soort broodje, dat je naar smaak kunt vullen.
De vetkoek, ook wel de Zuid-Afrikaanse oliebol genoemd, is heerlijk met een lik Nutella, een perfect (vet) tussendoortje. Het is een recept dat je eenvoudig zelf kunt maken.
Ingrediënten
- 250 gr meel
- 1 tl bakpoeder
- 1 ei
- 125 ml melk
- frituurolie (om in te bakken)
Instructies
- Verhit de frituurolie in een frituurpan tot 170-180 graden (of tot een klein beetje deeg erin frituurt en meteen omhoog komt).
- Neem een grote kom en meng het meel en het bakpoeder goed door elkaar. Klop het ei los in een apart kommetje en voeg het toe aan het meel-bakpoeder mengsel.
- Voeg vervolgens de melk toe en meng alles goed door elkaar tot je een glad, enigszins plakkerig deeg hebt.
- Maak met je handen kleine balletjes van het deeg (ongeveer ter grootte van een walnoot). Je kunt ze een beetje nat maken met water om plakken te voorkomen.
- Laat de balletjes voorzichtig in de hete olie zakken en bak ze goudbruin in 4-5 minuten. Draai ze af en toe om zodat ze gelijkmatig bakken. Haal de vetkoek uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Ook lekker: bobotie, een Zuid-Afrikaans ovengerecht met abrikozen, gehakt en kruiden, dat perfect samengaat met rijst.
In Zuid-Afrika wordt vetkoek vaak flexibel gegeten, afhankelijk van de gelegenheid en de vulling.
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?