
Superlekker: zwarte sesamkoekjes met sinaasappel en miso
Heb je wel eens een potje zwarte tahin gezien in de supermarkt? Meenemen! Want daarmee maak je deze heerlijke zwarte sesamkoekjes met sinaasappel. Een makkelijk koekjesrecept vol umami, want in het koekjesdeeg gaat miso (gefermenteerde sesampasta) én sojasaus. En of dat lekker is? Jazeker, beide geven namelijk een bijzondere en diepe smaak aan de koekjes, maar ook zout.
Naast een zwarte kleur, geeft zwarte tahin ook een andere smaak aan de koekjes. Het verschil tussen de zwarte en sesamzaadjes is dat zwarte sesamzaadjes ongepeld zijn. De witte sesamzaadjes zijn milder en nootachtig. De zwarte variant zijn intenser en daarbij is de sinaasappel een heerlijke fruitige toevoeging. Dat idee kregen we van zwarte sesamkoekjes van chef Lisa Lin kwamen we tegen op Instagram (volg je ons al?).
Aan het recept van de zwarte sesamkoekjes van Lisa Lin hebben we onze eigen twists geven. Zo kiezen we voor gebruinde boter, ook wel hazelnootboter genoemd. Door boter te smelten, kleuren de eiwitten bruin en krijgt de boter een nootachtig smaak. Vandaar de naam hazelnootboter. Ideaal voor zwarte sesamkoekjes. Zoet, nootachtig, fruit en zacht van smaak. Deze zwarte sesamkoekjes hebben het allemaal!
Ook lekker: witte chocoladekoekjes met macadamianoten.

Ingrediënten
- 150 gr boter
- 150 gr suiker
- 100 gr lichtbruine basterdsuiker
- 1 sinaasappel het rasp
- 1 el miso optioneel
- 1 el sojasaus optioneel
- 1 tl vanille-extract
- 1 ei
- 250 gr bloem
- ½ tl bakpoeder
- 40 gr zwarte sesampasta (tahin)
- zeezoutvlokken
- zwarte en witte sesamzaadjes
Instructies
- Begin met het smelten van de boter. Smelt voorzichtig boter in een pan op zacht vuur tot deze bruin kleurt en nootachtig ruikt. Haal van het vuur en schik in een hittebestendige kom en laat 20 minuten afkoelen.
- Meng de suiker, lichtbruine basterdsuiker en sinaasappelrasp met elkaar. Voeg de afgekoelde gebruinde boter en miso toe en klop 3 minuten luchtig.
- Voeg het ei, de sojasaus en vanille-extract toe. Mix opnieuw, ongeveer 1 minuut.
- Zeef de bloem en bakpoeder en mix tot de bloem volledig is opgenomen in het koekjesdeeg.
- Haal de helft van het deeg uit de kom en voeg de sesampasta toe. Leg de helft van het koekjesdeeg erbovenop en mix 3 seconden, zodat het deeg gemarmerd is. Dek het deeg van de zwarte sesamkoekjes goed af en laat minimaal 2 uur rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Gebruik een ijsschep of een grote lepel om de koekjes te vormen. Vorm tot 16 balletjes en leg op de met bakpapier beklede bakplaat. Laat ongeveer 2 tot 3 centimeter ruimte tussen de koekjes, want de koekjes zullen uitzetten. Bestrooi met sesamzaad en grof zeezout.
- Bak de zwarte sesamkoekjes in 12 tot 15 minuten goudbruin en gaar, zodat ze krokant van buiten zijn maar zacht vanbinnen. Laat kort afkoelen op de bakplaat en laat daarna afkoelen tot kamertemperatuur op een koelrek.
We voegen altijd een eetlepel miso toe aan onze chocoladekoekjes, want we zijn dol op umami. Heb je dit niet in huis? Dan kun je het toevoegen van miso altijd overslaan.
Hier zijn onze lezers dol op: matcha koekjes met witte chocolade


Deel dit recept
Wat vind je van het recept?