Ga terug
+ servings
Oliebollen zelf bakken

Oliebollen recept

4 van 139 stemmen
Recept afdrukken
Simpel oliebollen recept, alles kan met oliebollen. Elk jaar kijken we er naar uit, we houden ervan. Bak zelf met dit recept.
Gang Tussendoortje
Keuken Hollandse recepten
Voorbereidingstijd 45 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Porties 50 stuks
calorieën 180

Ingrediënten

  • 80 gr boter
  • 1 l melk
  • 1 kg bloem
  • 80 gr gist vers
  • 150 gr rozijnen
  • 200 gr krenten
  • 3 el basterdsuiker wit
  • 3 eieren
  • poedersuiker
  • zonnebloemolie om te frituren

Instructies

  • Laat de boter en de melk op kamertemperatuur komen dus haal ruim van tevoren uit de koelkast. Meng de gist door de lauwe melk en laat de gist volledig oplossen. Neem een grote kom en doe daar alle bloem in met een kuiltje in het midden.
  • Doe de rauwe eieren in het kuiltje samen met de boter en meng goed door elkaar. Meng ook de suiker erbij en meng verder.
  • Giet langzaam de gist met melk erbij en blijf roeren tot één geheel en er geen klontjes meer in zitten. Schep nu ook de rozijnen en krenten door het beslag.
  • Voeg een snuf zout naar smaak toe, dek het beslag af met een theedoek en laat het beslag drie kwartier rijzen op een warme plek. Na het rijzen moet het beslag met ongeveer 1/3 zijn toegenomen.
  • Verhit een frituurpan of wok met olie tot 175 graden. Schep met een ijslepel oliebollen uit het beslag en laat ze één voor één langzaam in het vet zakken. Laat de oliebollen ongeveer 7 minuten bakken. Vergeet niet tussendoor om te draaien. De oliebollen hebben ruimte nodig in de frituurpan dus bak ze in delen.
  • Laat de oliebollen uitlekken op keukenpapier en maak af met poedersuiker. Oliebollen bakken zó doe je dat.