Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat het filodeeg een half uurtje ontdooien in de verpakking.
Snipper de ui, hak de knoflook fijn. Fruit samen heel zachtjes in wat olie in een grote hapjespan of wok.
Snij intussen de stelen van de snijbiet in kleine stukjes, hak de bladeren grof. Doe eerst de stelen in de pan en bak 5-10 minuten mee tot beetgaar (proef!). Voeg dan de bladeren toe en laat op hoog vuur al omscheppend in 2-3 minuten slinken. Laat uit de pan afkoelen.
Doe intussen de eieren in een grote kom, plus de cottage cheese, verbrokkelde feta en fijngehakte dille. Rasp de citroenschil erboven. Klop alles goed door elkaar en breng flink op smaak met zout en (vooral) peper. Schep de afgekoelde snijbiet erdoor.
Klem een vel bakpapier vast op de bodem van een springvorm, liefst een vrij kleine, hoge (Ø 16-18 cm), dan krijg je een mooi hoog taartje. Vet bodem en randen in met gesmolten boter.
Bedek de vorm met wat kruislings op elkaar gelegde vellen deeg (± ⅓ deel), kwast tussendoor steeds in met boter. Zorg dat dat het deeg over de rand hangt. Doe de groentevulling erin. Vouw het overhangende deeg erover dicht. Maak de bovenkant helemaal dicht met weer wat stukken deeg over elkaar (± ⅓). Blijf te pas en te onpas kwasten met boter.
Scheur alle overgebleven restjes deeg in stukken en verfrommel die tot propjes. Bedek hiermee de hele bovenkant. Kwast ook weer in met boter. Bestrooi met nigellazaadjes.
Bak de taart ± 25 minuten onderin in de hete oven, tot hij gaar, krokant en goudkleurig is.