Ga terug
+ servings
4 en 5 mei London

Recept van de Vrijheidssoep van London Loy

5 van 5 stemmen
Recept afdrukken
London Loy maakt dit jaar - Bevrijdingsdag 2023 - het recept voor de vrijheidssoep. Soep vol maïs, zoete aardappel, kokos en limoen.
Gang Hoofdgerecht, lunch
Keuken Surinaamse keuken
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 50 minuten
Porties 6 personen
calorieën 410

Ingrediënten

  • 3 el olijfolie mild, om te bakken
  • 3 sjalotjes grof gesneden
  • 2 zoete aardappels groot, geschild, in fijne blokjes
  • 855 gr mais 3 blikken, uitgelekt
  • 1,5 tl paprikapoeder
  • 1,5 tl komijnpoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 tl kurkumapoeder
  • 1,5 l water
  • 400 ml kokosmelk
  • 2 el zout
  • 1 limoen biologisch, 't sap - rasp vd topping
  • 1 teen knoflook fijngehakt

Topping - garnituur

  • 6 el mais en/of aardappel beetgaar
  • 15 gr platte peterselie fijngehakt
  • 6 el gefrituurde uitjes
  • 4 el geraspte kokos geraspt
  • limoen 't rasp
  • krokante chili in olie merk 'Lao Gan Ma' of je eigen favoriet

Keukenspullen

  • soeppan groot
  • staafmixer
  • zeef

Instructies

  • Verhit de olijfolie in de pan. Fruit de sjalotjes 5 minuten en voeg desgewenst het fijngehakte teentje knoflook toe, fruit 1 minuut mee. Doe de zoete aardappelen, mais, paprikapoeder, komijnpoeder, korianderpoeder en kurkumapoeder erbij. Bak dit mengsel in ongeveer 8 minuten. Af en toe even omroeren.
  • Voeg het water en de kokosmelk toe. Het zout mag er ook bij. Roer alles even door. Laat de soep 15 à 20 minuten zachtjes pruttelen. Roer af en toe. Check na 10 minuten of de mais en zoete aardappelen beetgaar zijn. Is dat het geval, haal er dan zes flinke eetlepels uit en zet apart. Dit wordt straks als garnituur gebruikt.
  • Roer op ‘t laatst het limoensap door de soep. Haal de pan van het vuur. Maal de soep fijn met een staafmixer. Wil je een grove structuur in je soep, dan hoef je de soep niet te zeven; wil je de soep fluweelzacht (wat echt lekker is), zeef dan de soep. Druk met de bolle kant van een soeplepel de soep door de zeef. Vind je de soep wat te dun, voeg dan een klein beetje maizena toe. Maar liever niet.
  • Serveer de soep in je favoriete kom en garneer met de apart gezette mais en zoete aardappel, peterselie en gefrituurde uitjes. Voeg naar keuze geraspte kokos, wat limoenrasp of krokante chili in olie toe.