London Loy maakt dit jaar - Bevrijdingsdag 2023 - het recept voor de vrijheidssoep. Soep vol maïs, zoete aardappel, kokos en limoen.
Gang Hoofdgerecht, lunch
Keuken Surinaamse keuken
Voorbereidingstijd 20 minutenmin
Bereidingstijd 30 minutenmin
Totale tijd 50 minutenmin
Porties 6personen
calorieën 410
Ingrediënten
3elolijfoliemild, om te bakken
3sjalotjesgrof gesneden
2zoete aardappelsgroot, geschild, in fijne blokjes
855grmais 3 blikken, uitgelekt
1,5tlpaprikapoeder
1,5tlkomijnpoeder
1tlkorianderpoeder
1tlkurkumapoeder
1,5lwater
400mlkokosmelk
2elzout
1limoen biologisch, 't sap - rasp vd topping
1teenknoflookfijngehakt
Topping - garnituur
6elmais en/of aardappelbeetgaar
15grplatte peterselie fijngehakt
6elgefrituurde uitjes
4elgeraspte kokos geraspt
limoen't rasp
krokante chili in olie merk 'Lao Gan Ma' of je eigen favoriet
Keukenspullen
soeppangroot
staafmixer
zeef
Instructies
Verhit de olijfolie in de pan. Fruit de sjalotjes 5 minuten en voeg desgewenst het fijngehakte teentje knoflook toe, fruit 1 minuut mee. Doe de zoete aardappelen, mais, paprikapoeder, komijnpoeder, korianderpoeder en kurkumapoeder erbij. Bak dit mengsel in ongeveer 8 minuten. Af en toe even omroeren.
Voeg het water en de kokosmelk toe. Het zout mag er ook bij. Roer alles even door. Laat de soep 15 à 20 minuten zachtjes pruttelen. Roer af en toe. Check na 10 minuten of de mais en zoete aardappelen beetgaar zijn. Is dat het geval, haal er dan zes flinke eetlepels uit en zet apart. Dit wordt straks als garnituur gebruikt.
Roer op ‘t laatst het limoensap door de soep. Haal de pan van het vuur. Maal de soep fijn met een staafmixer. Wil je een grove structuur in je soep, dan hoef je de soep niet te zeven; wil je de soep fluweelzacht (wat echt lekker is), zeef dan de soep. Druk met de bolle kant van een soeplepel de soep door de zeef. Vind je de soep wat te dun, voeg dan een klein beetje maizena toe. Maar liever niet.
Serveer de soep in je favoriete kom en garneer met de apart gezette mais en zoete aardappel, peterselie en gefrituurde uitjes. Voeg naar keuze geraspte kokos, wat limoenrasp of krokante chili in olie toe.