Ontdek Japanse Tsukune. Dat zijn sappige kipgehaktballetjes, gegrild tot perfectie met een heerlijke zoete, sticky saus!
Gang Bijgerecht, Borrelhapje, snack
Keuken Japans
Voorbereidingstijd 40 minutenmin
Bereidingstijd 10 minutenmin
Totale tijd 50 minutenmin
Porties 8spiesjes
calorieën 230
Ingrediënten
Yakitorisaus
60mlwater
60mlsake
120mlmirin
120mlsojasaus
2elbasterdsuiker
Kipspiesjes
2bosuiin ringen
450grkippengehakt
1ei
45grpanko
1tlgembergeraspt
1elsesamolie
Zout
Om te serveren (optioneel)
1eidooier
1elsojasaus
Instructies
Maak als eerst de saus. Meng hiervoor alle ingrediënten voor de yakitorisaus in een steelpannetje. Verhit de saus op medium vuur tot het begint te borrelen. Verlaag naar een zacht vuur en laat zo'n 30 minuten inkoken. Zodra de saus wat is ingedikt en gehalveerd, haal je 'm van het vuur. De saus wordt namelijk tijdens het afkoelen dikker.
Ga ondertussen aan de slag met de spiesjes van de tsukune. Doe, indien je houten prikkers gebruikt, deze in water, zodat ze niet zullen verbranden tijdens het grillen.
Ga dan verder met het kippengehakt. Doe hiervoor alle ingrediënten in de kom en meng goed met een spatel of pollepel, ongeveer 2 minuten.
Zodra alles goed is gemengd kun je overgaan met de hand. Doe dit ook zo'n 2 minuten. Het is belangrijk om het gehakt goed te mengen, zodat het plakkerig wordt. Hierdoor blijft de tsukune stevig plakken aan de spiesjes.
Zet een grillpan op het vuur. Droog de prikkers af en verdeel het gehakt over de 8 prikkers. Bak de tsukune 5 minuten per zijde goudbruin. Dip een kwastje in de saus een borstel over de tsukune. Bak nog 1 minuut en haal van het vuur.
Serveer eventueel met een eigeel en sojasaus om in te dippen.