Tsukune (Japanse kippengehaktballetjes)

Tsukune (Japanse kippengehaktballetjes)

De Japanse keuken zit vol culinaire schatten. En daar is Tsukune een perfect voorbeeld van. Dat zijn namelijk sappige Japanse kippengehaktballetjes met een superlekkere zoete, sticky saus. De gehaktballetjes worden gekruid en op smaak gebracht met sojasaus, gember en bosui. Nadat ze zijn gegrild worden ze overgegoten met een heerlijke zelfgemaakte yakitorisaus. Lekker handig op een prikkertje, voor bij de borrel of als snack.

Tijdens de zomermaanden kun je ze ook grillen op de barbecue. In Japan worden ze namelijk gegrild op een kushi, dat is een soort braadspit vergelijkbaar met de barbecue.

Ook lekker: gekruide kip uit de oven.

Japanse kipgehaktballetjes

Tsukune (Japanse kipgehaktballetjes)

5 van 2 stemmen
Recept afdrukken
Ontdek Japanse Tsukune. Dat zijn sappige kipgehaktballetjes, gegrild tot perfectie met een heerlijke zoete, sticky saus!
Gang Bijgerecht, Borrelhapje, snack
Keuken Japans
Voorbereidingstijd 40 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 50 minuten
Porties 8 spiesjes
calorieën 230

Ingrediënten

Yakitorisaus

  • 60 ml water
  • 60 ml sake
  • 120 ml mirin
  • 120 ml sojasaus
  • 2 el basterdsuiker

Kipspiesjes

  • 2 bosui in ringen
  • 450 gr kippengehakt
  • 1 ei
  • 45 gr panko
  • 1 tl gember geraspt
  • 1 el sesamolie
  • Zout

Om te serveren (optioneel)

  • 1 eidooier
  • 1 el sojasaus

Instructies

  • Maak als eerst de saus. Meng hiervoor alle ingrediënten voor de yakitorisaus in een steelpannetje. Verhit de saus op medium vuur tot het begint te borrelen. Verlaag naar een zacht vuur en laat zo'n 30 minuten inkoken. Zodra de saus wat is ingedikt en gehalveerd, haal je 'm van het vuur. De saus wordt namelijk tijdens het afkoelen dikker.
  • Ga ondertussen aan de slag met de spiesjes van de tsukune. Doe, indien je houten prikkers gebruikt, deze in water, zodat ze niet zullen verbranden tijdens het grillen.
  • Ga dan verder met het kippengehakt. Doe hiervoor alle ingrediënten in de kom en meng goed met een spatel of pollepel, ongeveer 2 minuten.
  • Zodra alles goed is gemengd kun je overgaan met de hand. Doe dit ook zo'n 2 minuten. Het is belangrijk om het gehakt goed te mengen, zodat het plakkerig wordt. Hierdoor blijft de tsukune stevig plakken aan de spiesjes.
  • Zet een grillpan op het vuur. Droog de prikkers af en verdeel het gehakt over de 8 prikkers. Bak de tsukune 5 minuten per zijde goudbruin. Dip een kwastje in de saus een borstel over de tsukune. Bak nog 1 minuut en haal van het vuur.
  • Serveer eventueel met een eigeel en sojasaus om in te dippen.

Zorg dat je grill goed is voorverwarmd, zodat tsukune gelijkmatig gaart.
Tip: smeer je handen in met olie tijdens het vormen van de balletjes, zodat het vlees niet aan je handen plakt.

Ook lekker: shaslick maken met kip.

Je kunt de gehakt balletjes goed van tevoren maken, verwarm ze voor het serveren kort in de voorverwarmde oven of in de magnetron, zodat het vlees sappig blijft en de saus niet uitdroogt. Liever de Hollandse variant, probeer deze gehaktballen eens.

Maak ook eens: kipnuggets.

Tsukune | Japanse kipgehaktballetjes
Tsukune | Japanse kipgehaktballetjes

Dit recept valt onder

Deel dit recept

Wat vind je van het recept?

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

Instagram actie Maak kans op het kookboek Holly hapy belly december
Simpele Recepten App
De Smaak van Italie Najaarseditie 2024