Om speculaas net wat extra smaak mee te geven, kun je gevulde speculaas bereiden. Ideaal voor rond Sinterklaas.
Gang Tussendoor
Keuken Hollandse recepten
Voorbereidingstijd 10 minutenmin
Bereidingstijd 1 uuruur10 minutenmin
Totale tijd 1 uuruur20 minutenmin
Porties 8personen
calorieën 490
Ingrediënten
120grdonkere basterdsuiker
200grzelfrijzend bakmeel
2elspeculaaskruiden
2elmelk
150grroomboterkoud
2eieren
300gramandelspijs
55grgarneer amandelen
bloem
Instructies
Zeef het bakmeel, de basterdsuiker, de speculaaskruiden en ’n snuf zout boven een kom. Snij de boter in kleine stukjes en doe dit bij het bakmeel. Voeg hier ook de melk aan toe.
Kneed het geheel vervolgens tot een soepele bal. Verpak deze in vershoudfolie en laat het deeg 30 minuten koelen in de koelkast.
Klop de eieren met 1 el water los in een kom. Verkruimel de amandelspijs boven een andere kom en schenk hier de helft van de losgeklopte eieren bij. Prak het eimengsel met een vork door de amandelspijs, zodat het lekker smeuïg wordt.
Verwarm de oven voor op 175 graden. Bestrooi het aanrecht en de deegroller met wat bloem. Verdeel de deegbal in 2 gelijke stukken. Rol elk stuk uit tot een lap van zo’n 12 bij 30 cm of een andere gewenste vorm.
Leg één lap op de met bakpapier beklede bakplaat. Smeer het amandelspijs erover uit, maar laat rondom een randje deeg vrij. Leg de tweede deegplak erop en druk de zijkanten goed op elkaar.
Bestrijk de bovenkant van het deeg met de rest van je eimengsel en druk daar de garneeramandelen in als versiering. Bak de gevulde speculaas in 45 minuten gaar in het midden van de oven.