Ga terug
+ servings
Makkelijke koude (kerst)hapjes maken

Kersthapjes

4.2 van 12 stemmen
Recept afdrukken
Heerlijke en makkelijke kersthapjes met toppings waarmee je eindeloos kan variëren. Perfect voor de feestdagen koude hapjes maken.
Gang Hapjes
Keuken Hollands, Italiaans
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 25 minuten
Porties 20 hapjes
calorieën 174

Ingrediënten

  • 1 stokbrood of neem toastjes
  • 3 teentjes knoflook
  • olijfolie

Hapjes

  • 1 citroen half sap, half in parten
  • 125 gr zure room
  • 100 gr roomkaas
  • bieslook vers
  • 4 eieren hard gekookt
  • 1 avocado
  • 1 verse salami of in plakjes
  • 1 blikje ansjovis
  • 1 komkommer
  • 4 plakjes gerookte zalm
  • dille
  • 4 plakjes Italiaanse ham

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 190 graden. Snijd een stokbrood diagonaal in 20 plakken. Pel en pers de tenen knoflook en meng met een scheut olijfolie. Smeer met een kwastje de broodjes in met dit knoflook-olie mengsel.
  • Verdeel het brood over een bakplaat en laat 5 minuten in de oven goudbruin roosteren. Je kunt de ovenstand verlagen naar 125 graden.
  • De citroen doormidden snijden en een half uitpersen en de andere helft van de citroen in 4 partjes snijden.
  • Meng de zure room en de roomkaas door elkaar totdat het goed gemengd is. Hak bieslook fijn en voeg toe met citroensap en peper en zout naar smaak.
  • Kook de eieren hard, schil en ontpit de avocado, snijd in dunne plakken, snijd de salami in dunne plakken en laat in de tussentijd de ansjovis uitlekken. Was en snijd de komkommer in dunne plakken diagonaal.
  • Haal de broodjes uit de oven en laat afkoelen. Leg 20 geroosterde broodjes op een schaal en maak van elk 4 hapjes.
  • Begin met het bieslook-roommengsel met zalm. (Het roommengsel gebruik je ook voor de volgende hapjes) Smeer het broodje in, leg een plak zalm en een takje dille op de bruschetta.
  • Besmeer de volgende 4 hapjes (of gelijk allemaal) met het roommengsel en beleg hier dungesneden avocado en een half hardgekookt ei mee.
  • Besmeer de volgende 4 kersthapjes met het roommengsel en beleg deze met een plak Italiaanse ham.
  • De volgende 4 hapjes besmeer je ook met het roommengsel en beleg met de komkommer en dunne plakjes salami.
  • De laatste 4 hapjes beleg je met een uitgelekt ansjovisje, half ei en wat verse bieslook. Leg ze mooi neer in een rij en klaar zijn je kersthapjes. Garneer af met partjes citroen.