Ga terug
+ servings
Kerstcake

Kerstcake (gingerbread tulband)

5 van 1 stem
Recept afdrukken
Zet deze kerst deze prachtige kerstcake op tafel. Een luchtige tulband met gingerbread kruiden, zoet glazuur en warme smaken!
Gang dessert, Tussendoor
Keuken Amerikaans, Europese recepten
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 20 minuten
Porties 14 personen
calorieën 211

Ingrediënten

Gingerbread kruiden

  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl kaneel gemalen
  • ½ tl nootmuskaat gemalen
  • ½ tl kruidnagel gemalen
  • ½ tl piment gemalen
  • ½ tl kardemom gemalen

Voor de kerstcake

  • 340 gr boter kamertemperatuur
  • 300 gr suiker
  • 6 eieren
  • 2 tl bakpoeder
  • tl zout
  • 360 gr bloem
  • tl gingerbread kruiden
  • 1 el vanille-extract
  • 170 ml melk
  • 50 gr walnoten grof gehakt

Siroop

  • 60 ml honing
  • 2 el suiker
  • 80 ml water

Glazuur

  • 200 gr poedersuiker
  • ½ tl gingerbread kruiden
  • 2 el melk

Instructies

Voorbereidingen

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Meng het vanille-extract met de melk. Meng ook de bloem met de gingerbread kruiden en meng als laatst ook alle specerijen voor de gingerbread kruidenmix, zet apart terwijl je aan de slag gaat met de kerstcake.

De kerstcake bakken

  • Klop de boter luchtig met de suiker, ongeveer 3 minuten. 
  • Voeg het zout en de bakpoeder toe, en mix kort. 
  • Pak de helft van de eieren erbij. Voeg 1 voor 1 de eieren toe aan de boter. Zorg dat het ei gemengd is met het beslag, voordat je de volgende toevoegt. 
  • Voeg 2 eetlepels bloem bij het beslag en mix goed. Doe daarna weer een ei erbij, en meng tot goed gecombineerd. Volg met 2 eetlepels bloem en ga door tot de eieren op zijn. 
  • Voeg een derde van de bloem toe aan het beslag. Mix voorzichtig, tot gecombineerd. Voeg vervolgens de helft van het melkmengsel toe en mix opnieuw. Doe opnieuw een derde van de bloem erbij en mix. Volg met de rest van de melk. Schep het laatste beetje bloem voorzichtig om met een spatel. Mix daarna nog eens 30 seconden met een mixer op gemiddelde snelheid. 
  • Voeg het beslag in een ingevette tulbandvorm en bak 45 tot 60 minuten in de oven. 

De kerstcake afmaken

  • Maak ondertussen het glazuur en de siroop voor de kerstcake. Zet een steelpannetje op het vuur en voeg water, honing en suiker toe. Roer goed, en kook tot de suiker gesmolten is. Giet in een kom, laat afkoelen en zet opzij. 
  • Meng in een andere kom de poedersuiker, de overgebleven gingerbread kruidenmix en melk. 
  • Haal de kerstcake uit de oven. Laat 10 minuten rusten in de vorm, voordat je de cake uit de vorm haalt. Laat afkoelen op een koelrek, tot kamertemperatuur.
  • Pak de afgekoelde siroop erbij en smeer de kerstcake in. Druppel daarna het glazuur eroverheen. Bestrooi de cake met de geroosterde walnoten.