Kerstcake: feestelijke tulband met gingerbread kruiden
Terwijl de wind buiten waait en de lichten binnen fonkelen, is er niets gezelligers dan de geur van warme specerijen en versgebakken lekkernijen. Daarom bakken de knusse keuken van de feestdagen het liefst deze kerstcake met gingerbread kruiden. Een heerlijk luchtige tulband doordrongen met een honingsiroop en afgemaakt met een zoete glazuur en geroosterde walnoten. Dat is pas kerst!
Omring jezelf met gezelligheid: zet de kerstmuziek aan en laat je keuken vullen met de fantastische, zodat deze kerstcake het middelpunt van je feestvreugde zijn.
Ook lekker: bananenbrood tulband.
Ingrediënten
Gingerbread kruiden
- 1 tl gemberpoeder
- 1 tl kaneel gemalen
- ½ tl nootmuskaat gemalen
- ½ tl kruidnagel gemalen
- ½ tl piment gemalen
- ½ tl kardemom gemalen
Voor de kerstcake
- 340 gr boter kamertemperatuur
- 300 gr suiker
- 6 eieren
- 2 tl bakpoeder
- 1½ tl zout
- 360 gr bloem
- 3½ tl gingerbread kruiden
- 1 el vanille-extract
- 170 ml melk
- 50 gr walnoten grof gehakt
Siroop
- 60 ml honing
- 2 el suiker
- 80 ml water
Glazuur
- 200 gr poedersuiker
- ½ tl gingerbread kruiden
- 2 el melk
Instructies
Voorbereidingen
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Meng het vanille-extract met de melk. Meng ook de bloem met de gingerbread kruiden en meng als laatst ook alle specerijen voor de gingerbread kruidenmix, zet apart terwijl je aan de slag gaat met de kerstcake.
De kerstcake bakken
- Klop de boter luchtig met de suiker, ongeveer 3 minuten.
- Voeg het zout en de bakpoeder toe, en mix kort.
- Pak de helft van de eieren erbij. Voeg 1 voor 1 de eieren toe aan de boter. Zorg dat het ei gemengd is met het beslag, voordat je de volgende toevoegt.
- Voeg 2 eetlepels bloem bij het beslag en mix goed. Doe daarna weer een ei erbij, en meng tot goed gecombineerd. Volg met 2 eetlepels bloem en ga door tot de eieren op zijn.
- Voeg een derde van de bloem toe aan het beslag. Mix voorzichtig, tot gecombineerd. Voeg vervolgens de helft van het melkmengsel toe en mix opnieuw. Doe opnieuw een derde van de bloem erbij en mix. Volg met de rest van de melk. Schep het laatste beetje bloem voorzichtig om met een spatel. Mix daarna nog eens 30 seconden met een mixer op gemiddelde snelheid.
- Voeg het beslag in een ingevette tulbandvorm en bak 45 tot 60 minuten in de oven.
De kerstcake afmaken
- Maak ondertussen het glazuur en de siroop voor de kerstcake. Zet een steelpannetje op het vuur en voeg water, honing en suiker toe. Roer goed, en kook tot de suiker gesmolten is. Giet in een kom, laat afkoelen en zet opzij.
- Meng in een andere kom de poedersuiker, de overgebleven gingerbread kruidenmix en melk.
- Haal de kerstcake uit de oven. Laat 10 minuten rusten in de vorm, voordat je de cake uit de vorm haalt. Laat afkoelen op een koelrek, tot kamertemperatuur.
- Pak de afgekoelde siroop erbij en smeer de kerstcake in. Druppel daarna het glazuur eroverheen. Bestrooi de cake met de geroosterde walnoten.
Serveer de kerstcake eventueel met een dot zacht geklopte slagroom, extra lekker!
Tip: zorg dat al je ingrediënten op kamertemperatuur zijn, zodat de kerstcake perfect uit de oven komt.
Ook lekker: cake uit de airfryer.
Maak ook eens: appelcrumble.
Wil je jouw kerstmenu compleet maken? Neem dan een kijkje bij onze kerstrecepten voor meer feestelijke inspiratie!
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?