Ga terug
+ servings
Cilbir

Cilbir: Turkse eieren

4.5 van 2 stemmen
Recept afdrukken
Een supermakkelijk hartig ontbijt, namelijk cilbir. Dat zijn Turkse gepocheerde eieren met knoflookyoghurt en chiliboter.
Gang brunch, Ontbijt
Keuken Turks
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Porties 2 personen
calorieën 465

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 1 el azijn
  • 400 gr Griekse yoghurt
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 30 gr boter
  • 1 el pul biber of chilipoeder
  • 4 takjes dille vers
  • 1 tl zeezoutvlokken
  • 2 sneetjes brood geroosterd

Instructies

  • Breng een pan met water aan de kook. Voeg zodra het water kookt de azijn toe aan het kokende water.
  • Breek voorzichtig elk ei in een kommetje. Maak een draaikolk in het kokende water door voorzichtig met een lepel te roeren. Giet voorzichtig elk ei in het draaikolkje. Pocheer de eieren gedurende ongeveer 3-4 minuten voor zachtgekookte eieren met een vloeibare dooier. Haal de eieren voorzichtig uit het water met een schuimspaan en leg ze op een bord.
  • Maak ondertussen de knoflook yoghurt. Meng de Griekse yoghurt met fijngehakte knoflook. Voeg zout naar smaak toe. Verdeel de knoflook yoghurt over twee kommen.
  • Verhit ook de boter in een kleine pan op middelhoog vuur. Voeg de pul biber (of andere gedroogde peper) en paprikapoeder toe. Roer gedurende ongeveer 1 minuut, tot de kruiden geurig zijn.
  • Leg de eitjes op de knoflookyoghurt en giet de chiliboter eroverheen. Bestrooi met dille en zeezoutvlokken. Serveer een een snee geroosterd brood of een pita.