Çilbir: Turkse eieren met knoflookyoghurt en chiliboter

Çilbir: Turkse eieren met knoflookyoghurt en chiliboter

Cilbir is het ultieme ontbijt als je zin hebt in iets hartigs. Gemaakt van gepocheerde eieren op een bedje van knoflookyoghurt met pittige chiliboter en verse groene kruiden. Superlekker met een stuk geroosterde toast of zelfs een pita. Dit Turkse ontbijt is harstikke makkelijk, en daarom ook fantastisch voor doordeweeks. Maar door de feestelijke uitstraling ook leuk om te serveren tijdens een brunch.

Met het brood kun je dippen in de zachte eitjes en knoflookyoghurt. De chiliboter maken we met pul biber (aleppo peper), dat kun je vinden in de supermarkt en Turkse supermarkt. Niet gevonden? Dan kun je ook chilipoeder gebruiken voor de chiliboter van de cilbir. Voeg wel iets minder toe, deze is namelijk aanzienlijk pittiger dan pul biber. Vul de rest aan met gerookt paprikapoeder, superlekker is dat.

Ook lekker: eieren met spinazie en yoghurt.

Cilbir

Cilbir: Turkse eieren

4.5 van 2 stemmen
Recept afdrukken
Een supermakkelijk hartig ontbijt, namelijk cilbir. Dat zijn Turkse gepocheerde eieren met knoflookyoghurt en chiliboter.
Gang brunch, Ontbijt
Keuken Turks
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Porties 2 personen
calorieën 465

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 1 el azijn
  • 400 gr Griekse yoghurt
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 30 gr boter
  • 1 el pul biber of chilipoeder
  • 4 takjes dille vers
  • 1 tl zeezoutvlokken
  • 2 sneetjes brood geroosterd

Instructies

  • Breng een pan met water aan de kook. Voeg zodra het water kookt de azijn toe aan het kokende water.
  • Breek voorzichtig elk ei in een kommetje. Maak een draaikolk in het kokende water door voorzichtig met een lepel te roeren. Giet voorzichtig elk ei in het draaikolkje. Pocheer de eieren gedurende ongeveer 3-4 minuten voor zachtgekookte eieren met een vloeibare dooier. Haal de eieren voorzichtig uit het water met een schuimspaan en leg ze op een bord.
  • Maak ondertussen de knoflook yoghurt. Meng de Griekse yoghurt met fijngehakte knoflook. Voeg zout naar smaak toe. Verdeel de knoflook yoghurt over twee kommen.
  • Verhit ook de boter in een kleine pan op middelhoog vuur. Voeg de pul biber (of andere gedroogde peper) en paprikapoeder toe. Roer gedurende ongeveer 1 minuut, tot de kruiden geurig zijn.
  • Leg de eitjes op de knoflookyoghurt en giet de chiliboter eroverheen. Bestrooi met dille en zeezoutvlokken. Serveer een een snee geroosterd brood of een pita.

Tip: je kunt ook extra dille door de yoghurt doen mengen voor een extra kruidige smaak.

Ook lekker: rugelach recept met jam.

Wil je geen vloeibare dooier? Pocheer de eitjes dan 1 minuut langer.

Cilbir

Maak ook eens: chaffles.

Cilbir

Dit recept valt onder

Deel dit recept

Wat vind je van het recept?

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

De bakplaat Instagram actie april
De smaak van Italie voorjaar 2024