Ga terug
+ servings
Tomatentaart

Tomatentaart

4.8 van 25 stemmen
Recept afdrukken
Hou je van hartige taart? Dit recept voor geroosterde tomatentaart met romige crème fraîche, tijm en mosterd is geweldig lekker. Smullen geblazen!
Gang Hoofdgerecht, lunch
Keuken Italiaanse recepten
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Porties 6 personen
calorieën 468

Ingrediënten

  • 600 gr tomaten rijp
  • 200 gr rijstmeel
  • 1 el Parmezaanse kaas
  • 150 gr boter
  • 2 el tijm bladeren
  • 300 gr crème fraîche
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 1 el mosterd
  • zeezout
  • peper versgemalen

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng het meel met de kaas en 100 gram gekoelde boter (in blokjes gesneden) in een keukenmachine tot het mengsel fijne kruimels vormt.
  • Voeg geleidelijk koud water toe, ongeveer tien eetlepels, en mix tot het deeg samenkomt en je een bal kunt vormen. Verpak de deegbal in plastic folie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Halveer ondertussen de tomaten en vet een ovenschaal in met 10 gram zachte boter.
  • Leg de tomaten met de gesneden kant naar boven in de ovenschaal en besprenkel ze met de helft van de tijm, grof zeezout en verse peper. Verdeel hierop 40 gram zachte boter.
  • Rooster de tomaten gedurende tien minuten in de oven, tot ze zacht zijn maar nog wel hun vorm behouden. Haal de geroosterde tomaten uit de oven en laat ze afkoelen.
  • Rol het deeg uit op bakpapier en bekleed hiermee een taartvorm met losse bodem van 25 cm. Bak het deeg vervolgens een klein kwartier in de oven.
  • Klop de crème fraîche met knoflook, mosterd, de overige tijmblaadjes en verse peper naar smaak. Voeg het sap van de geroosterde tomaten toe en verdeel het mengsel over de taartbodem.
  • Leg de geroosterde tomaten bovenop het crème fraîche mengsel en bak de taart nog eens 20 minuten, tot het deeg knapperig is en de tomaten goudbruin zijn.
  • Laat de tomatentaart in de vorm afkoelen en serveer deze lauwwarm.