Zelf heerlijke vanille vla maken met verse vanille en eidooiers als toetje. Een eenvoudig recept voor gele vla met een lichtzoete smaak.
Gang Nagerecht
Keuken Hollandse recepten
Voorbereidingstijd 10 minutenmin
Bereidingstijd 2 uuruur20 minutenmin
Totale tijd 2 uuruur30 minutenmin
Porties 4personen
calorieën 162
Ingrediënten
425grmelk
½tlvanille
½ citroen het rasp
½gelatineblaadje
3eidooiers
45gr suiker
25grmaizena
Instructies
Verwarm de melk bijna tot het kookpunt in een pan met een dikke bodem. Haal van het vuur en snijd het vanillestokje open.
Schraap het merg eruit met een mespunt en roer samen met het rasp van de citroen door de melk.
Laat het mengsel 10 minuten staan terwijl je intussen de gelatine 5 minuten laat weken in koud water.
Klop in een kom de eidooiers en suiker tot een licht mengsel. Voeg de maïzena toe en schenk al kloppend de warme melk door een zeef bij de eidooiers tot een glad mengsel ontstaat.
Giet dit mengsel terug in de pan en verwarm op laag vuur, onder voortdurend roeren, tot het dik en romig wordt zonder te koken.
Knijp de gelatine uit en roer door de vla tot het volledig is opgelost. Giet de vanillevla in een kom, dek af en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Laat de vanille vla vervolgens minstens 2 uur opstijven in de koelkast.