De klassieke roze koeken, maar dan in een kek kleurtje oranje. Perfect voor Koningsdag! En het maken van oranje glazuur is hartstikke makkelijk!
Gang Tussendoor
Keuken Hollandse recepten
Voorbereidingstijd 20 minutenmin
Bereidingstijd 20 minutenmin
Totale tijd 40 minutenmin
Porties 12stuks
calorieën 188
Ingrediënten
110grroomboterzacht
100grsuiker
2eieren
1tlvanille-extract
140grbloem
8grbakpoeder
Glazuur
120grpoedersuiker
2elwortelsap
1 tlcitroensap
Instructies
Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een cupcakevorm voor 12 cakes in met boter.
Meng in een grote kom de boter en suiker tot een crème. Voeg vervolgens de eieren één voor één toe, samen met de vanille, en mix goed.
Spatel luchtig de bloem en het bakpoeder door het mengsel tot alles goed gemengd is. Vul de cupcakevorm voor de helft met het beslag.
Dek de cupcakevorm af met bakpapier en plaats daarbovenop een bakplaat om de koeken plat te houden tijdens het bakken.
Bak de koeken gedurende 10 minuten, verwijder dan de bakplaat en bak nog eens 6 minuten tot ze gaar zijn. Haal de koeken uit de vorm en laat ze afkoelen op een stuk bakpapier.
Oranje glazuur
Pureer de wortelen tot sap met behulp van een sapcentrifuge of gebruik kant-en-klaar wortelsap.
Meng de poedersuiker met het citroensap in een kom tot een glazuur. Voeg geleidelijk het wortelsap toe tot de gewenste kleur is bereikt.
Voeg indien nodig een paar druppels water toe om de dikte van het glazuur aan te passen.
Doop de afgekoelde koeken in het oranje glazuur en laat ze hard worden.