Recepten van keuken: Zuid-Afrikaanse recepten

Zuid-Afrikaanse keuken

De Zuid-Afrikaanse keuken zit vol met culinaire tradities en invloeden uit Afrikaanse, Europese en Aziatische keukens. Vooral Engeland, Portugal, Frankrijk, Duitsland en Nederland hebben invloed uitgeoefend op de Zuid-Afrikaanse keuken. Vroeger kwamen er veel bedienden uit India en Maleisië naar Zuid-Afrika en deze landen hebben dan ook sporen nagelaten. Daarnaast hebben de inheemse volkeren uit Zuid-Afrika invloed op de Zuid-Afrikaanse keuken. Denk hierbij aan volkeren als de Khoisan, Sotho en Zoeloes. Ook de keukens van de kolonisten en immigranten hebben grote invloed gehad op de Zuid-Afrikaanse keuken.

Braai en potjiekos
De barbecue is erg populair onder de Zuid-Afrikanen. Er wordt veel vlees gegeten en daarom is vlees een belangrijk deel van de maaltijd. Naast rund- en varkensvlees worden er vaak ook vleessoorten als impala, struisvogel of koedoe gegeten. Ieder gezin heeft een barbecue, ook wel ‘braai’ genoemd, en deze wordt dan ook veel gebruikt. Ook wordt er vaak ‘potjiekos’ gegeten. Een potjiekos is een eenpansmaaltijd die in een gietijzeren ketel met drie poten wordt gekookt. De pan wordt boven een houtvuur gezet en op deze manier verhit.

Wijnen
Daarnaast is Zuid-Afrika een populair land als het gaat om wijnproductie. In West-Kaap ligt het hart van de Zuid-Afrikaanse wijnproductie. De wijnen uit deze streek staan bekend als één van ’s werelds beste. Ook de Zuid-Afrikaanse sherry’s en brandy’s zijn erg goed.

Zuid-Afrikaanse gerechten

Biltong
Biltong is een heel bekend Zuid-Afrikaans gerecht. Het is een lekkernij gemaakt van gedroogde reepjes vlees.

Bobotie
Een typisch Zuid-Afrikaans gerecht dat ook in Nederland inmiddels erg bekend is, is bobotie. Bobotie is een ovenschotel van gehakt, sperziebonen en verschillende kruiden.

Biryani
Biryani is een typisch Zuid-Afrikaans gerecht met rijst, vlees, groenten en verschillende kruiden en specerijen.

Vetkoek
Vetkoek is een pasteitje dat lijkt op een oliebol. Een vetkoek is soms gevuld met gemalen vlees en/of groenten. Het wordt, net als een oliebol gebakken in de olie en vaak geserveerd als bijgerecht.

Bunny chow
Bunny chow is een brood met een vulling van lamsbout of rundvlees. De vulling wordt rijk gekruid met kruiden als komijn, koriander, knoflook, kaneel en gember. Er zitten vaak ook tomaten in de vulling.

Probeer eens één van onze Zuid-Afrikaanse recepten en ontdek de smaak van Zuis-Afrika. Smaaklike ete!

Zuid-Afrikaanse vetkoek

Gemiddelde waardering: (2.4 / 5)

Deze Zuid-Afrikaanse vetkoek heeft veel weg van onze Nederlandse oliebol. Het is een heerlijke lekkernij ...

Lees meer
Bobotie

Bobotie

Gemiddelde waardering: (4.5 / 5)

Een heerlijk Zuid-Afrikaans ovengerecht met gehakt en kruiden. Gaat goed samen met rijst, een echte ...

Lees meer
  • © 2018 simpele-recepten.nl - Realisatie website: SEOlab