Recepten van keuken: Italiaanse Recepten

Italiaanse keuken

De Italiaanse keuken, wie denkt dat deze alleen maar uit spaghetti, lasagne en pizza bestaat heeft het mis. De Italiaanse keuken is een mengeling van diverse regionale keukens. Elke regio heeft namelijk zijn eigen specialiteit. Wat opvallend is aan de Italiaanse keuken is dat deze zeer seizoensgebonden is. Dit heeft te maken met dat er in de Italiaanse keuken veel gebruik wordt gemaakt van verse ingrediënten.

Geschiedenis
De Italiaanse keuken is een van de oudste keukens ter  wereld. De Italiaanse keuken is afgeleid van de Romeinse en Griekse keuken. Volgens velen is pasta afgeleid van de Aziatische noedels die Italiaanse wereldreizigers hadden meegenomen. Tomaten komen oorspronkelijk uit Amerika, wereldreizigers namen ze mee naar Italië. Het Italiaanse klimaat bleek uitstekend geschikt voor de teelt van tomaten. De tomaat ontwikkelde zich zo tot een van de belangrijkste ingrediënten van de Italiaanse keuken. Pellegrino Artusi legde de basis voor de hedendaagse Italiaanse keuken. Hij schreef namelijk het bekende boek ‘La Scienza in cucina e l’Arte di mangiar bene.’ Dit receptenboek bevat maar liefst 790 recepten variërend van soepen, deegwaren tot ijs.

Eetgewoonten
Het ontbijt in Italië is erg klein. Het bestaat meestal uit cappuccino met een cornetto (croissantje). Veel Italianen laten het croissantje zelfs achterwegen. Onderweg naar hun werk eten ze vaak een broodje met cappuccino. Tijdens de lunch eten ze een lichte warme maaltijd die vaak buiten de deur wordt gegeten. In de namiddag wordt er vaak espresso gedronken, een sterke zwart koffie. De Italiaanse avondmaaltijd bestaat uit vijf gangen. De Italianen nemen in tegenstelling tot het ontbijt en de lunch wel de tijd om te dineren. Het diner bestaat uit de volgende onderdelen:
Aperetivo; een glas wijn, Aperol of Spritz.
Antipasto; Een koud voorgerecht bijvoorbeeld Bruschetta.
Primo piatto: Een warm voorgerecht zoals soep en pasta.
Seconde piatto: Dit is hoofdgerecht, vaak met vlees of vis met sla of gekookte groenten.
Als laatste wordt er afgesloten met twee nagerechten. Als eerste kaas en fruit en als tweede dolce met ijs en koekjes. Daarna wordt er vaak nog afgesloten met koffie en een bitter likeur.

Olijfolie en kruiden
In de Italiaanse keuken wordt veel gebruikt gemaakt van olijfolie. Italië is een van de grootste olieproducenten van de wereld.  Hoe beter de kwaliteit van de olie, hoe beter het gerecht wordt. Daarnaast is olijfolie niet alleen lekker maar het is ook heel gezond. De reden hiervan is dat olijfolie meer onverzadigde vetten bevat dan bijvoorbeeld bakboter. Hierdoor heeft olijfolie bijvoorbeeld een cholesterolverlagende werking en gaat het huidveroudering tegen. Door het gebruik van olijfolie kies je bewust voor een gezonde levensstijl.

Verse kruiden worden ook erg veel gebruikt in de Italiaanse keuken je kunt hierbij denken aan basilicum, tijm, selderij, salie, rozemarijn, peterselie, peper, oregano, dragon en laurier. De kruiden geven een heerlijke smaak aan een gerecht, en kunnen een gerecht omhoog trekken.-

Italiaanse maaltijden
Bekende Italiaanse maaltijden zijn pasta, pizza, risotto en tiramisu. Maar de Italiaanse keuken kent nog zoveel meer gerechten.

Pizza
Iedereen kent pizza wel. Een deegbodem met daarop ingrediënten zoals tomaat, kaas, olijven, groenten en vlees of vis. Tegenwoordig wordt pizza overal op de wereld gegeten. Pizza kun je de diepvries van de supermarkt meenemen maar het is natuurlijk veel lekkerder om zelf een pizza te maken. Een pizza zelf maken is niet moeilijk en je kunt zelf de ingrediënten kiezen die op de pizza komen.

Pasta
Pasta is een deegwaren die in allerlei soorten en maten voor komt. Veel Italianen eten elke dag pasta, je denkt misschien dat dit saai is, maar je kunt zoveel variëren met pasta. Van spaghetti bolognese tot pasta funghi en pasta salade. Je kunt oneindig variëren met pasta!

Risotto
Risotto is een rijstgerecht uit Noord-Italië. De rijst wordt in bouillon gekookt, tijdens het koken worden ingrediënten aan de risotto toegevoegd.

Tiramisu
Tiramisu is een klassiek Italiaans dessert, gemaakt van lange vingers, mascarpone, cacao, koffie en ei. De lange vingers worden overgoten met afgekoelde koffie en met alcoholische drank besprenkeld. Je kunt allerlei soorten alcoholische drank hiervoor gebruiken zoals bijvoorbeeld rum, cognac of ameretto.

Buon Appetito!

Crostini met tomaat

Crostini met tomaat

Gemiddelde waardering: (4.2 / 5)

Deze Italian snack, de crostini is onmisbaar bij een Italiaanse lunch of bij de borrel ...

Lees meer
Tomaten risotto

Tomaten risotto met feta

Gemiddelde waardering: (3.7 / 5)

Een heerlijk, Italiaans gerecht dat super eenvoudig is om zelf te maken, tomaten risotto! Deze ...

Lees meer
Bloemkoolpizza

Bloemkoolpizza met mozzarella, tomaat en basilicum

Gemiddelde waardering: (5 / 5)

Een heerlijk pizza recept met een bodem van bloemkool, super gezond! De smaak is echt ...

Lees meer
Brood met huttenkase tomaat en verse basilicum

Brood met hüttenkäse, tomaat en verse basilicum

Gemiddelde waardering: (4.3 / 5)

Zo’n boterham gaat er altijd wel in, kleine trostomaatjes, verse basilicum en mooie olijfolie. Snel ...

Lees meer
Saffraanrisotto

Saffraanrisotto

Gemiddelde waardering: (3.3 / 5)

Een heerlijk, Italiaans gerecht met saffraan dat eenvoudig is om zelf te maken, saffraanrisotto! Een ...

Lees meer
Risotto met truffel en parmezaan

Risotto met truffel en parmezaan

Gemiddelde waardering: (3.8 / 5)

Een heerlijk, Italiaans gerecht dat super eenvoudig is om zelf te maken, risotto! Maak deze ...

Lees meer
Gnocchi met citroen

Gnocchi met rucola en citroen

Gemiddelde waardering: (4.5 / 5)

Deze maaltijd met gnocchi, citroen, rucola en amandelen is super snel klaar en heel eenvoudig ...

Lees meer
Stoofpeertjes

Stoofpeertjes

Gemiddelde waardering: (4.7 / 5)

Stoofpeertjes! Ik hou ervan! Heerlijk traditioneel en klassiek tijdens de kerstdagen. Stoofpeertjes kunnen natuurlijk al ...

Lees meer
parmaham mozzarella crostini

Parmaham mozzarella crostini

Gemiddelde waardering: (3.7 / 5)

Dit voorgerecht van parmaham mozzarella en crostini is super simpel om te maken en het ...

Lees meer
makkelijkevkersthapjes

Makkelijke kersthapjes

Gemiddelde waardering: (4.5 / 5)

Deze makkelijke bruschetta hapjes zijn erg geschikt als amuse tijdens het kerstdiner of als hapje ...

Lees meer
Groene pesto

Hoe maak je een groene pesto?

Gemiddelde waardering: (3.4 / 5)

Pesto, wie houd er niet van? Het is zo makkelijk om zelf te maken en ...

Lees meer
Caprese spiesjes

Caprese spiesjes

Gemiddelde waardering: (4 / 5)

Deze caprese spiesjes doen het altijd goed op een feestjes. Het is een super simpel, ...

Lees meer
Pasta al Limone e pollo

Pasta al Limone e pollo

Gemiddelde waardering: (4.5 / 5)

Een italiaans pasta gerecht Pasta Pollo e limone een simpel pastagerecht met citroen, ik gebruik ...

Lees meer
pasta met verse spinazie en kruidenroomkaas

Pasta met spinazie en kruidenroomkaas

Gemiddelde waardering: (3.7 / 5)

Super easy en een erg snel recept voor als je weinig tijd hebt. Ook deze ...

Lees meer
Risotto met champignons en parmezaan

Risotto met champignons en parmezaan

Gemiddelde waardering: (3 / 5)

Een heerlijk risotto gerecht dat super eenvoudig is om zelf te maken met champignons en ...

Lees meer
  • © 2018 simpele-recepten.nl - Realisatie website: SEOlab