Eendenborst met honing en kaneel

Eendenborst met honing en kaneel

Sjiek gelakt
  • Aantal: 2
  • Bereidingstijd: 10 min
  • Wachttijd: 30 min
  • Klaar in: 40 min

Eendenborst is heerlijk voor een feestelijke dag maar ook een vleesgerecht wat prima tussendoor kan. Het is niet moeilijk te bereiden, dus geniet ook eens tussendoor van een heerlijk stuk eendenborst!

Eend met lak van honing, verleidelijk en snel

De eend afmaken met een lak van honing net voor het serveren geeft echt een lekkere smaak. Het is simpel om te maken maar je moet wel even opletten. Zoals bij deze versie van het recept is de lak simpel gemaakt.

Hoe maak je een verse kruidenlak?

Van 1 eetlepel water en 50 gram suiker maak je karamel. In een blender 4 x steranijs, 1 eetlepel venkelzaad, 1 kaneelstokje, 2 eetlepels gemalen peper en een halve eetlepel kruidnagels mengen. Zeef het kruidenmengsel met een fijne zeef.
De karamel afblussen met twee eetlepels sherry-azijn en tot de helft laten inkoken. Daarbij doe je 1 theelepel van dit kruidenmengsel wat je net gemaakt hebt toe samen met 1 eetlepel peperkorrels, 1 jeneverbes en 1 eetlepel sojasaus.
Gaar de kruiden zachtjes mee en klaar is je lak! Lak met een kwastje de eendenborst in.

Ingrediënten

  • 2 perssinaasappelen
  • 2 el honing
  • 2 eendenborsten
  • 50 gr boter
  • 100 ml melk
  • 500 gr kruimige aardappelen
  • 1/2 knolselderij
  • 1/2 tl kaneel
  • 1/2 tl nootmuskaat

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden. Schil de knolselderij en de aardappelen. Snij in blokjes van 3 cm. Kook de blokjes in water, met wat zout, in ongeveer 20 minuten gaar. Verwarm de melk in een steelpan. Stamp de aardappelen, melk, boter en knolselderij tot puree. Breng het op smaak met nootmuskaat en wat peper en zout.
  2. Snijd ondertussen de velkant van de eendenborsten kruislings in, zodat er een ruitjespatroon ontstaat. Verhit een koekenpan (zonder olie of boter) en bak de eend 5 min op de velkant op middelhoog vuur. Draai de eend vervolgens om en bak deze nog één minuut.
  3. Leg de eendenborsten met de velkant naar boven, in een ovenschaal. Verdeel de honing en kaneel erover. Pers één sinaasappel en schenk het sap over de eend. De andere sinaasappel snijd je in schijfjes en leg je bovenop de eend. Bak de eend ongeveer 10 minuten in de oven.
  4. Wanneer je de eend uit de oven haalt, laat je deze nog even rusten. Doe dit onder een deksel of aluminiumfolie. Snijd de eend vervolgens in plakken verdeel het over de borden. Serveer de knolselderijpuree erbij.
Beoordeling: 4.1. van 10 stemmen.
Please wait...

Deel dit recept

Wat vind je van het recept?

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

De bakplaat Instagram actie april
De smaak van Italie voorjaar 2024