Snelle babi pangang met sperziebonen
Babi pangang, waarbij 'babi' varken betekent en 'pangang' geroosterd is in het Maleis-Indonesisch, is een klassiek gerecht dat geliefd is om zijn smaakvolle combinatie van vlees en saus. Dit recept met knapperige sperziebonen is zowel heerlijk als voedzaam en eenvoudig zelf te maken. Het gerecht is simpel en snel, vooral omdat je een kant-en-klare saus kunt gebruiken. Wil je de saus zelf maken, dan staat het recept daarvoor onderaan. Voor extra textuur kun je taugé toevoegen.
Tip: probeer het gerecht eens met een beetje geroosterde sesamzaadjes voor een extra crunch en een rijke smaak.
Ook lekker: babi pangang met paksoi en rijst met atjar.
Ingrediënten
- 300 gr rijst
- 1 ui
- 500 gr sperziebonen
- 3 el zonnebloemolie
- 300 gr varkensvleesreepjes
- 500 gr babi pangang roerbaksaus
- 340 gr atjar tjampoer Go-Tan
Marinade
- 1 teentje knoflook
- 1 tl gemberpoeder
- 1 tl korianderpoeder
- 2 el ketjap asin
- 2 el zonnebloemolie
Instructies
- Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking.
- Maak de marinade, pers de knoflook, meng met de gemberpoeder, korianderpoeder, ketjap asin, olie en versgemalen peper en zout naar smaak. Meng het vlees met de marinade en laat intrekken.
- Kook de sperziebonen tot ze beetgaar zijn en snipper ondertussen de ui.
- Verhit een scheutje zonnebloemolie in een wok. Bak het vlees gedurende ongeveer 3 minuten aan elke kant tot het goudbruin is. Haal het vlees uit de pan en zet apart.
- Voeg de gesnipperde ui en sperziebonen toe aan dezelfde pan en bak deze 3 minuten totdat de ui glazig is.
- Doe het vlees weer terug in de pan en roerbak alles samen gedurende nog ongeveer 5 minuten.
- Voeg de saus toe en laat deze goed doorwarmen. Proef en breng indien nodig op smaak met peper en zout.
- Serveer de babi pangang met sperziebonen, rijst en atjar tjampoer.
Lekker met krokante uitjes en kroepoek.
Ook lekker: kipreepjes met paprika en ananas.
Babi pangang roerbaksaus maken, een eenvoudig recept voor een zelfgemaakte babi pangang saus:
Ingrediënten:
3 el sojasaus - 3 el ketjap manis - 2 el tomatenpuree - 1 el rijstazijn (of witte azijn) - 1 el suiker - 1 teentje knoflook, fijngehakt - 1 tl gember, fijngehakt of geraspt - 1 rode peper, fijngehakt (optioneel, voor extra pit) - 1 el maïzena, opgelost in 2 el water (voor het indikken) - 100 ml water
Bereidingswijze:
Meng in een kom de sojasaus, ketjap manis, tomatenpuree, azijn, en suiker. Roer goed door totdat de suiker is opgelost. Verhit een scheut olie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de fijngehakte knoflook, gember en rode peper (als je dit gebruikt) toe en bak kort totdat ze geurig zijn. Giet het mengsel van sojasaus en tomatenpuree in de pan en breng aan de kook. Voeg het water toe en laat het geheel enkele minuten zachtjes koken. Voeg de opgeloste maïzena toe om de saus in te dikken. Roer goed door totdat de saus de gewenste dikte heeft bereikt. Proef de saus en pas eventueel de smaak aan door extra suiker, azijn of peper toe te voegen. Deze saus is ideaal om te gebruiken bij babi pangang of andere Aziatische gerechten. Bewaar eventuele restjes in een afgesloten pot in de koelkast voor een paar dagen.
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?