Cake met Karamel

Cake met Karamel

Deze cake met karamel is een traktatie – lekker zoet, vol van smaak en zeker niet voor de calorieëntellers. Gemaakt met een blikje gecondenseerde melk voor die romige karamelvulling en afgetopt met knapperige gesuikerde noten en een snuf zeezout. Deze karamel-zeezoutcake is homemade comfort food waar je meteen blij van wordt! Serveer de cake met overgebleven karamel voor een extra zoete touch.

Voor een extra twist kun je gezouten boter gebruiken in het beslag, maar wij houden het liever zo. De crunchy, licht zoute topping maakt dit cake-recept al perfect in balans. Of je nu een zoetekauw bent of gewoon op zoek naar iets bijzonders om te bakken, deze cake met salted caramel stelt niet teleur.

Ook lekker: cake uit de airfryer en snel!
Net even anders: karamelsaus maken met appelcider.

Caramel cake recept

Karamelcake recept

3.6 van 12 stemmen
Recept afdrukken
Heerlijke cake met karamel vulling en gesuikerde noten. Een zoet en rijk recept met gecondenseerde melk dat perfect is voor liefhebbers van zoet.
Gang Tussendoor
Keuken Engelse recepten
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Porties 12 plakken
calorieën 446

Ingrediënten

  • 50 gr zoetzoute cashews en pinda's
  • 250 gr roomboter (60 gr + 190 gr apart gebruiken)
  • 160 gr bruine basterdsuiker (60 gr + 100 gr apart gebruiken)
  • 395 gr gecondenseerde melk (blikje)
  • 4 eieren
  • 200 gr bruine rijstmeel
  • 2 el bakpoeder
  • grove zout flakes

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed een cakevorm met bakpapier en zet opzij.
  • Smelt 60 gr roomboter in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg 60 gr bruine basterdsuiker toe en roer tot het mengsel goed is opgelost. Schenk vervolgens het blikje gecondenseerde melk erbij. Blijf constant roeren terwijl de karamel bubbelt en indikt. Zodra de karamel iets dikker is geworden maar nog vloeibaar, zet je het vuur uit en laat je het mengsel iets afkoelen.
  • Klop 190 gr roomboter samen met 100 gr bruine basterdsuiker in een grote kom tot een luchtig mengsel. Voeg één voor één de eieren toe en mix goed na elke toevoeging. Zeef het bruine rijstmeel samen met het bakpoeder en voeg dit geleidelijk toe aan het beslag. Meng tot een glad beslag.
  • Schenk ongeveer driekwart van de karamel voorzichtig door het beslag en roer het luchtig door. Zorg dat je wat karamel overhoudt voor later.
  • Giet het beslag in de voorbereide cakevorm en strijk de bovenkant glad. Verdeel de zoetzoute cashews en pinda’s over de bovenkant van het beslag. Besprenkel met wat grove zoutflakes voor extra smaak.
  • Bak de cake in het midden van de oven gedurende 60 minuten. Dek de cake na ongeveer 40 minuten af met aluminiumfolie om te voorkomen dat de bovenkant te donker wordt. Controleer met een satéprikker of de cake gaar is; deze moet er schoon uitkomen.
  • Laat de cake iets afkoelen in de vorm. Serveer met de overgebleven karamel als topping voor een extra zoete touch.

Tip: serveer de cake met een flinke lepel lobbige room en strooi eventueel nog extra zeezoutvlokken over de warme karamel voor een perfecte balans tussen zoet en zout.

Ook lekker: ontbijtkoek zonder suiker.

Caramel cake recept

Dit recept valt onder

Deel dit recept

Wat vind je van het recept?

  1. Paula 16 oktober 2020 at 16:37 - Reply

    Mmm.. bruine rijstmeel is nergens te krijgen. 🤭 Das niet zo ‘simpel’…Wij gebruiken de volkoren tarwemeel.😋

3.59 from 12 votes (12 ratings without comment)

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

Instagram actie Kookboek Happy Holy Belly maart 2025
Simpele Recepten App
De Smaak van Italie Editie 1 2025