Egyptische foul: ontbijt met peulvruchten, tomaat en komijn
Maak dit heerlijke gerecht met bonen: gezond, lekker en supermakkelijk! Serveer de foul warm met een scheutje olijfolie, wat komijn en eventueel wat fijngehakte peterselie voor een compleet ontbijt. Dit foul-gerecht is niet alleen voedzaam, maar ook een perfecte start van de dag, vol smaak en energie. Tip: gedroogde bonen koken duurt lang. Als je verse of voorgekookte tuinbonen gebruikt, kun je de kooktijd aanzienlijk verkorten.
Egyptische foul is het ultieme ontbijt, een heerlijke mix van peulvruchten, tomaat en komijn. Dit nationale gerecht uit het land van de Nijl is inmiddels populair in het hele Midden-Oosten. Regelmatig foul eten is een prima keuze!
Ook lekker: salade met linzen, tonijn en kikkererwten.
Ingrediënten
- 250 gr gedroogde tuinbonen
- 1 tl komijn
- 1 teentje knoflook
- ½ el citroensap
- 1 el olijfolie
- zwarte peper en zout versgemalen
Instructies
- Spoel de gedroogde tuinbonen grondig af en zet ze één avond van tevoren in een ruime kom met voldoende water om te weken.
- Giet de bonen de volgende dag af en spoel ze kort onder koud water. Doe de bonen in een pan met vers water, breng aan de kook en voeg geen zout toe. Laat de bonen op laag vuur ongeveer 1 uur zachtjes koken, of tot ze zacht genoeg zijn om te prakken. Controleer het waterniveau regelmatig en voeg zo nodig extra water toe.
- Giet de bonen af en vang het kookvocht op. Dit kun je later gebruiken om de foul smeuïger te maken.
- Doe de gekookte bonen in een schaal. Voeg gemalen komijn, geperste knoflook, citroensap en olijfolie toe. Meng alles goed door elkaar.
- Optioneel: prak de bonen met een vork of pureestamper. Voeg naar behoefte een beetje van het kookvocht toe om de gewenste textuur te krijgen (romig of iets grover).
- Breng de foul op smaak met zwarte peper en zout. Proef en voeg eventueel extra citroensap of olijfolie toe voor meer frisheid of smeuïgheid.
Eventueel met pitabrood, tomaten en feta aan de zijkant. Eten in Egypte is een smaakvolle reis door rijke smaken en traditionele gerechten, zoals deze Egyptische foul.
Ook lekker: hummus maken. Of maak eens deze linzensoep!
Tip: als je de bonen bent vergeten een avond van tevoren te weken, kun je ze snel laten weken door ze 1 uur in heet water te laten staan voordat je begint.
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?