Frans kaasplankje met jam

Frans kaasplankje met jam

Frans kaasplankje: een echte plateau de fromages, een plank met Franse kazen, jam, vijgen en noten – perfect met een glas zoete sherry of port. Ideaal als dessert of borrelhap. En het mooie? Een kaasplank samenstellen is verrassend eenvoudig! Frankrijk kent meer dan 365 soorten kaas – een voor elke dag van het jaar. Maar deze drie fromages mogen absoluut niet ontbreken op je kaasplank.

• Sainte-Maure de Touraine – een geitenkaasje uit de Loirevallei, herkenbaar aan het zilvergrijze aslaagje en zijn lichtzoute smaak.
• Ossau-Iraty – een harde maar romige schapenkaas uit de Pyreneeën. Zacht van smaak en heerlijk in combinatie met vijgenjam.
• Saint-Marcellin – een zachte, romige kaas met een uitgesproken karakter. Nog lekkerder even warm uit de oven!

Port of sherry: wat drink je erbij?
Een goed kaasplankje verdient een passend glas. Ga voor een zoete Pedro Ximénez sherry – vol en krachtig, met tonen van rozijnen en zongedroogde vijgen. Of kies voor een mooie oude port, een klassieke match bij Franse kazen.

Dit zijn de lekkerste kazen uit frankrijk! Meer kazen op een plank.

Frans kaasplankje

4.8 van 5 stemmen
Recept afdrukken
Frans kaasplankje met vijgen, noten en jam – een plank met Franse kazen is ideaal als dessert of borrel en eenvoudig samen te stellen!
Gang Hapje
Keuken Frans
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 10 minuten
Porties 6 personen
calorieën 490

Ingrediënten

  • 170 gr Sainte Maure de Touraine (geitenkaas)
  • 150 gr Ossau-Iraty (harde kaas)
  • 1 Saint-Marcellin (loopkaas)
  • noten-vijgenbrood en crackers
  • vijgenjam en walnoten
  • rode druiven en vijgen

Instructies

  • Rooster de noten – verwijder de schil van de walnoten en rooster ze in een droge koekenpan op middelhoog vuur voor ongeveer 3 minuten, tot ze licht goudbruin en geurig zijn.
  • Verwarm de Saint-Marcellin – zet deze zachte kaas kort in een voorverwarmde oven (ongeveer 5 minuten op 180 graden) voor een extra romige textuur.
  • Gebruik een houten of marmeren plank en verdeel de kazen hierop.
  • Voeg de druiven, vijgen, geroosterde noten, vijgenjam en stukjes noten-vijgenbrood toe.
  • Haal de kazen minstens 30 minuten van tevoren uit de koelkast, zodat de smaken optimaal tot hun recht komen. Frans kaasplankje voor echte kaasfreaks.

Meer kaas: borrelbrood met kaas uit de oven.

Franse kaas

Dit recept valt onder

Deel dit recept

Wat vind je van het recept?

  1. Karin waalder 4 maart 2023 at 11:38 - Reply

    Cracker met vijg walnoot brie.
    Hüttenkäse cracker rijstwafel en vijg, eventueel.

4.80 from 5 votes (5 ratings without comment)

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

Maak kans op het kookboek Holy happy belly april actie
Simpele Recepten App
De Smaak van Italie Editie 1 2025