Lasagne met spinazie en mascarpone
Lasagne met spinazie en mascarpone: een romige twist op een klassieker én de lasagne combineert de klassieke smaken van gehakt, oregano en tomatensaus met een smeuïge laag mascarpone en spinazie. Het resultaat? Een eenvoudig te maken, romig gerecht dat perfect past bij elk seizoen en waar iedereen aan tafel van zal genieten. Lasagne met mascarpone is het ultieme comfort food.
Kies voor vega gehakt als je een vegetarische lasagne met mascarpone en spinazie wilt maken. Dit heerlijke, stevige lasagnerecept zit boordevol smaak en is gegarandeerd een favoriet.
Ook lekker: lasagne recept, makkelijk en ideaal als basisrecept.
Tip: geen Gruyère in huis? Bestrooi je lasagne met spinazie en mascarpone met geraspte mozzarella of Parmezaanse kaas voor een minstens zo lekkere variant.
Ingrediënten
- 1 teentje knoflook
- 1 ui
- 3 el olijfolie
- 2 tl oregano
- 450 gr rundergehakt
- 400 gr tomatenblokjes
- 250 gr soffritto tomatensaus
- 12 lasagnebladen
- 450 gr spinazie diepvries
- 250 gr mascarpone
- 150 gr Gruyère geraspt
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Zorg dat de spinazie volledig ontdooid is en knijp het overtollige vocht eruit.
- Pel en snipper de ui en knoflook. Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook tot ze glazig zijn.
- Voeg het gehakt en de oregano toe. Bak het gehakt rul.
- Roer de tomatenblokjes en soffritto door het gehaktmengsel en laat het geheel 5 tot 10 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met versgemalen peper en een snuf zout.
- Neem een ovenschaal en bouw de lasagne op in laagjes: begin met een laag gehaktsaus. Leg hierop een laag lasagnebladen. Verdeel een deel van de spinazie en mascarpone over de bladen. Herhaal deze lagen nog twee keer. Eindig met een laag spinazie en mascarpone.
- Bestrooi de bovenkant met een royale laag geraspte Gruyère kaas. Bedek de ovenschaal met aluminiumfolie.
- Zet de lasagne met mascarpone 20 minuten in de voorverwarmde oven. Verwijder het aluminiumfolie en bak de lasagne nog eens 10 minuten, zodat de bovenkant goudbruin wordt.
Eet de spinazielasagne met mascarpone en tomatensaus met warm ciabatta brood.
Tip: laat de romige spinazielasagne 5 minuten rusten voor het serveren, zodat de lagen beter blijven zitten bij het aansnijden.
Ook lekker: aubergine parmigiana, een heerlijke Italiaanse lasagnevariant waarbij de lasagnebladen worden vervangen door plakjes aubergine (melanzane).
Verrassende twist: met truffel mascarpone en paddenstoelen maak je je lasagne net even anders! Meng truffeltapenade (afhankelijk van de gewenste intensiteit van de truffelsmaak) met mascarpone in een kom. Een goede start is 1 eetlepel truffeltapenade per 100 gram mascarpone, maar pas het naar smaak aan. Meng goed door voor een romige, truffel mascarpone.
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?
Het was een heerlijk gerecht!! Ik heb verse spinazie genomen en d.m.v. roerbakken klaargemaakt. Wel wat meer spinazie, 600 gram. En wat extra knoflook en ui toegevoegd. De spinazie heb ik tezamen met de mascarpone fijngemaakt met een staafmixer om deze zo goed te kunnen verdelen over de lasagnebladen. Het was echt een goede keus, top!
Fijn, en dank voor de aanvullingen!
Heerlijk recept! Staat hier regelmatig op tafel en ook op mijn werk (zorg).
Wat fijn, dank Antoi!
Hoi Mianda,
Super gelukt en inmiddels al vaak gemaakt. Heerlijk!!!
Groetjes Debby
Goed te horen Debby, dankjewel!
Hoi Miranda, heerlijk recept! Hoe kun je ervoor zorgen dat de lasagne minder vochtig wordt?
Oplossingen voor te natte lasagne is in ieder geval zorgen dat je de groente heel goed laat uitlekken, in dit geval de spinazie. De saus goed laat inkoken en/of de lasagne laat rusten voordat je gaat aansnijden. Ik hoop dat je hier iets aan hebt Jasmine.
Meng je de lasagne met de mascarpone?
De mascarpone gaat los tussen de laagjes in, even loskloppen en smeren tussen de spinazie en lasagnebladen, zo’n 3 laagjes. Hoop dat ’t lukt!