Saffraanrisotto met citroen en peterselie

Saffraanrisotto met citroen en peterselie

Italiaanse rijst
  • Aantal: 4
  • Bereidingstijd: 5 min
  • Kooktijd: 45 min
  • Klaar in: 50 min
  • Kcal: 565

Saffraanrisotto met citroen en peterselie, ’n Italiaanse rijst met saffraan recept eenvoudig zelf te maken. Een heerlijke risotto variant.

Risotto alla Milanese

Risotto alla Milanese, het verhaal van Valerius die in 1574 in Milaan werkt aan de Dom. Valerius wilde de Dom nog mooier maken en had bedacht om saffraan in het glaswerk te verwerken voor ’n mooie gele kleur. Maar Valerius werd uitgelachen. Valerius besloot wraak te nemen tijdens de trouwerij van zijn baas. Hij gooide de saffraan in de rijst om het diner te verpesten, maar iets anders gebeurde. Nog nooit was er zó lekkere rijst geserveerd als de door Valerius ‘verpeste’ rijst met saffraan. Sinds deze tijd is Risotto alla Milanese, oftewel saffraanrisotto wereldwijd bekend. Met dank aan Valerius.

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 40 gr boter
  • 75 gr Parmezaanse kaas
  • vers gemalen peper
  • 75 ml droge witte wijn
  • 1 bouillontablet
  • 1 envelopje saffraan
  • ½ citroen ’t sap
  • 200 gr risottorijst
  • handje fijngesneden peterselie
  • 4 tomaten
  • scheutje balsamico

Zo maak je risotto met saffraan

  1. Maak de bouillon, verkruimel de bouillon in een pan met 0,6 liter water. Breng op smaak met verse peper. Hou de bouillon zachtjes aan de kook. Intussen doe je de saffraan in een kommetje en week deze in 2 el warme bouillon. Snipper de ui.
  2. In een pan met een dikke bodem smelt je de boter. Fruit hierin de ui, knoflook en schep hierdoor de risotto rijst tot de korrels glazig worden. Voeg de geweekte saffraan toe en roer de wijn erdoorheen. Als de meeste wijn verdampt is schenk dan nog een kwart van de bouillon bij de rijst.
  3. Blijf roeren tot alle bouillon opgenomen is in de rijst, tot dat de bouillon op is bij blijven schenken en blijven herhalen, wel pas nieuwe bouillon schenken als de vorige is opgenomen in de rijst. Dit zal zo 20-25 min duren. De risotto is dan beetgaar, romig en smeuïg.
  4. Maak met een scherp mes een inkeping in de bovenkant van de tomaten en besprenkel ze met een scheutje balsamico-azijn en wat verse peper. Zet de tomaten in een voorverwarmde oven, 175 graden. Bak de tomaten ongeveer 15 minuten in de oven.
  5. Rasp de Parmezaanse kaas, de helft hiervan met de rest van de boter kun je door de risotto roeren. Schep de mooi gele risotto van saffraan in diepe borden, zet de gepofte tomaat midden in de risotto en maak af met wat citroensap, verse peper, parmezaan en gehakte peterselie. Zó maak je risotto met saffraan.

Ook lekker: Paella met garnalen en saffraan. Saffraan is onmisbaar in de paella.

Heb je het recept gemaakt? Geef een review.

Beoordeling: 5.0. van 2 stemmen.
Please wait...