Zwitserse kaassoep
Zwitserse kaassoep met Emmentaler en rucola, een romige, volle soep met de rijke smaak van Zwitserse bergkaas. Makkelijk te maken en perfect om te eten met grof brood. Deze vegetarische kaassoep doet denken aan een smeuïge kaasfondue, maar dan in soepvorm. Wil je extra bite? Voeg gebakken paddenstoelen of fijngesneden bosui toe voor een beetje knapperigheid. Voeg een scheutje droge witte wijn of kirsch voor die echte Zwitserse fondue-ervaring toe.
Pittige kaassoep
De smaak is romig en hartig door de kaas en krijgt wat kruidigheid van de dragon. Wil je de romige kaassoep pittiger maken? Voeg dan een snuf cayennepeper, chilivlokken of een pittige kaas zoals oude cheddar of blauwaderkaas toe.
Ook lekker: macaroni met kaas oftewel Mac & Cheese. Een schandalig lekkere pasta die ook uit de oven kan. Met een saus van pittige cheddar, Parmezaan en extra belegen kaas. Ultiem comfort food!
Tip: voor extra smaak en textuur kun je geroosterde walnoten of hazelnoten toevoegen als topping. De nootachtige crunch combineert perfect met de romige Zwitserse kaassoep.
Of denk aan kaassoep met geroosterde knoflook voor een diepe, volle smaak (knoflook-kaassoep). Je voegt de geroosterde knoflook toe nadat je de bouillon en wijn hebt toegevoegd.
Knoflook roosteren: snijd de bovenkant van een bol knoflook af, besprenkel met olijfolie, wikkel in aluminiumfolie en rooster ±30-40 minuten op 200 graden tot de teentjes zacht en goudbruin zijn.
Toevoegen aan de soep: knijp de zachte knoflookpuree uit de teentjes en roer deze door de soep vlak voordat je de kaas toevoegt. Dit zorgt voor een heerlijk zoete en hartige smaak.
Ingrediënten
- 1 ui
- 250 gr emmentaler
- 40 gr rucolasla (optioneel)
- 50 gr boter
- 50 gr bloem
- 1 tl dragon gedroogd
- 500 ml melk
- 3 kruidenbouillon tabletten
- 1,5 lit water kokend heet
- 200 ml droge witte wijn
- 125 ml slagroom (optioneel)
Instructies
- Snipper de ui en rasp de kaas. Snijd de rucola grof en zet apart.
- Smelt de boter in een grote soeppan op middelhoog vuur. Voeg de gesnipperde ui toe en bak deze glazig. Strooi de bloem en dragon erover en bak al roerend 1 minuut mee.
- Voeg scheutje voor scheutje de melk toe en blijf goed roeren tot er een gladde, gebonden saus ontstaat.
- Verkruimel de bouillontabletten en voeg ze toe. Schenk het kokende water en de witte wijn erbij en breng de soep aan de kook. Laat een paar minuten zachtjes pruttelen.
- Roer de geraspte kaas in gedeelten door de soep, zodat deze geleidelijk smelt. Blijf roeren tot de soep glad en lichtgebonden is.
- Klop de slagroom stijf. Schenk de soep in kommen en serveer met de slagroom en rucola apart, zodat iedereen zelf kan garneren.
Ook lekker: kaasfondue zelf maken, een simpel recept voor kaasfondue met pit, tenminste als je de juiste Zwitserse kazen gebruikt met tijm, rozemarijn en salie.
Wil je de soep iets frisser? Voeg een beetje geraspte citroenschil of een scheutje citroensap toe.
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?