Recepten van keuken: Vietnamese recepten

Vietnamese keuken

Vietnamese keuken


De Vietnamese keuken staat met name bekend om de sojasaus, verse kruiden, groenten, rijst en fruit. Kruiden als citroengras, mint, basilicum en koriander worden met regelmaat aan andere ingrediënten toegevoegd, waar de lekkerste gerechten uit ontstaan. In Vietnam worden kruiden, groenten en saus ook vaak als bijgerecht geserveerd zodat de groenten in de saus of kruiden kunnen worden gedompeld.


Typisch Vietnamees eten


Ook heeft de Vietnamese keuken veel vegetarische gerechten. Dit komt doordat veel Vietnamezen Boeddhist zijn en de Boeddhisten tijdens volle maan en de Boeddhistische lente alleen vegetarische gerechten eten. Rijst en noedels worden vaak als basis in een gerecht gegeten. Kip, varkensvlees, kokkels en garnalen zijn één van de meest gebruikte vleessoorten in Vietnamese gerechten. Af en toe worden in Vietnam ook exotische vleessoorten gegeten zoals slang, schildpad, geit en hond, maar deze ingrediënten staan niet op het dagelijkse menu.


Vietnamese koken


In het noorden van Vietnam zijn de Chinese invloeden duidelijk te zien. In dit gebied worden veel roerbakgerechten en soepen gegeten en de gerechten zijn vaak wat milder gekruid. In het midden van Vietnam wordt veel waarde gehecht aan de presentatie van het gerecht. De gerechten zijn hier pittiger en er wordt veel gebruik gemaakt van westerse groenten. In het zuiden is de Vietnamese keuken heel eenvoudig. Er wordt veel gebruik gemaakt van exotische fruit en groente. Vietnamees eten bevat over het algemeen relatief weinig vet omdat er tijdens de bereiding van roerbakgerechten of stoofgerechten weinig vet nodig is.


Vietnamezen eten regelmatig ‘pho’ als ontbijt. Pho is een lichte noedelsoep die in smaak varieert. In Vietnam worden met de lunch en het avondmaal alle verschillende gerechten op de eettafel uitgestald, waarna alle gerechten gedeeld worden met de mensen aan tafel. Iedereen pakt met eetstokjes wat van ieder gerecht waar ze zin in hebben en doet het in een persoonlijk kommetje. Vervolgens houden ze het kommetje dicht bij de mond en eten met stokjes het kommetje leeg. De Vietnamezen drinken meestal thee, koffie, limoensap, kokosnootmelk, sinaasappelsap, frisdrank, mineraalwater, bier of wijn.


Vietnamese gerechten


Vietnamese loempia’s
De Vietnamese loempia’s kent bijna iedereen wel. Het zijn vaak mini loempia’s met heerlijke vullingen in allerlei soorten. In Vietnam worden Vietnamese loempia’s ‘cha gio’, ‘cha nem’, ‘nem ran’ of ‘nem’ genoemd en zo staan ze ook op de menukaart.


Pho
Pho is een noedelsoep die vaak als ontbijt wordt gegeten. Het is een echte klassieker uit de Vietnamese keuken. Vietnamezen houden erg van soep en deze worden dan ook regelmatig op verschillende momenten gegeten.


Cha ca
Cha ca is een heerlijk Vietnamees visgerecht met dille, pinda’s, rijstnoedels en lente-ui en is een populair gerecht onder Vietnamezen.


Mi xao
Mi xao is gebakken mie met varkensvlees en is erg eenvoudig te bereiden.


Goi du du
Goi du du is een salade met papaya, garnaal en varkens- of rundvlees. Het is makkelijk te bereiden en zit vol met smaak.


Maak nu een heerlijk Vietnamees gerecht en geniet van de smaken die Vietnam te bieden heeft. De recepten zijn eenvoudig en snel te bereiden. Succes en ân nào! (Eet smakelijk!)

Vietnamese salade met kip

Gemiddelde waardering: (3.7 / 5)

Deze Vietnamese salade met kip, sugar snaps, prei en andere groenten is heerlijk van smaak ...

Lees meer

Vietnamese kipsaté’s met pindasaus

Gemiddelde waardering: (4 / 5)

Maak deze heerlijke Vietnamese specialiteit eenvoudig zelf klaar. De zelfgemaakte pindasaus is om te smullen ...

Lees meer

Noedels met varkensreepjes

Gemiddelde waardering: (4.6 / 5)

Maak dit noedels recept met varkensreepjes en verse groenten nu heel gemakkelijk zelf.

Lees meer

Vietnamese loempia’s

Gemiddelde waardering: (5 / 5)

Vietnamese loempia’s zijn ook in Nederland een zeer populaire snack. Maak ze nu zelf als ...

Lees meer
Noedelsoep met biefstuk

Pho (Noedelsoep) met rundvlees

Gemiddelde waardering: (5 / 5)

Pho wordt door Vietnamezen vaak als ontbijt gegeten, maar het is als hoofdgerecht heerlijke comfort ...

Lees meer
  • © 2018 simpele-recepten.nl - Realisatie website: SEOlab