Appel peren tarte tatin

Omgekeerde taart
  • Aantal: 8
  • Bereidingstijd: 20 min
  • Wachttijd: 1 uur 55 min
  • Klaar in: 2 uur 15 min
Naar het recept

Voor deze tarte tatin mag je mij altijd wakker maken.
Klassiek met gekarameliseerde appels met een twist van peren en cider. Een bodem bros en knapperig lekker met lobbige kaneelroom of een bol ijs als nagerecht. Makkelijk te maken met kant-en-klaar bladerdeeg.

Creuset tarte tatin pan

Deze ‘tatin’ is een variant op het originele omgekeerde appeltaart recept van de zussen Tatin. Gebruik bij voorkeur een vorm voor die je zowel op het vuur als in de oven kunt gebruiken, een ovenvaste koekenpan. Er zijn speciale tarte-tatinvormen te koop, bijvoorbeeld van Le Creuset.

Tarte tatin deeg recept

Het tarte tatin deeg kan je ook zelf maken. Meng 250 gram bloem met 85 gram witte basterdsuiker en 150 gram roomboter tot een deeg. Leg het een uur te rusten in de koelkast. Is het deeg te droog? Een paar spetters koud water helpt. Hoe langer je kneedt hoe soepeler het deeg.

Maak je de taart liever glutenvrij? Gebruik dan een rol glutenvrije bladerdeeg. Losse plakjes bladerdeeg zou ook kunnen, druk ze dan goed aan elkaar.

Ingrediënten

  • 1 rol vers bladerdeeg
  • 2 zure appels
  • 2 zure peren
  • 220 gr fijne suiker
  • 50 gr koude boter
  • 1 kaneelstokje
  • 100 ml cider

Bereidingswijze appel peren tarte tatin

  1. Strooi de suiker in een ovenvaste pan, leg het kaneelstokje erin en schenk de cider erbij. Zet de pan op het vuur en verwarm de suiker en cider tot je een amberkleurige siroop hebt.
  2. Voeg zodra je mengsel mooi gekleurd is de plakjes boter toe. Laat de boter uitbruisen en beweeg de pan voorzichtig heen en weer tot een stroperige karamel.
  3. Haal het kaneelstokje eruit en laat iets afkoelen. Schil de appels en peren en snij in partjes. Leg met de snijkant naar boven in de pan. Rol het bladerdeeg uit en prik gaatjes in het bladerdeeg. Snijdt het deeg in een cirkel met een diameter van 26 cm
  4. Bekleed het fruit met het deeg, stop de zijkanten tot op de bodem van de pan. Laat een uur (of langer) rusten in de koelkast.
  5. Verwarm de oven tot 200 graden. Bak de taart in 45 minuten goudbruin. Laat de taart 10 minuten buiten de oven rusten, dan kun je hem gemakkelijk omkeren. Serveer de taart nog lekker lauwwarm met lobbige kaneelroom apart.

Bekijk meer taart recepten.

Kaneelroom maken? Klop een halve theelepel kaneel, 50 ml creme fraiche, 70 ml double cream en 30 gram poedersuiker goed door elkaar.

Beoordeling: 5.0. van 1 stem.
Please wait...