Recepten van keuken: Franse recepten

Franse keuken

De traditionele Franse gerechten zijn in veel landen erg geliefd. Frankrijk staat bekend om zijn heerlijke wijnen, kazen, stokbroden, croissants en nog veel meer verfijnde gerechten. De verschillende delen van Frankrijk hebben ieder hun eigen eetcultuur. In Noord-Frankrijk worden veel appels en room gegeten en in Zuid-Frankrijk wordt meer gekookt met olijfolie, tomaten en verschillende kruiden. Vaak worden chique restaurants uit de grote steden in Frankrijk als ‘de originele Franse keuken’ bestempeld, maar ook de regionale gerechten die regelmatig door de Fransen gegeten worden zijn heerlijk en zeker de moeite waard. De Franse keuken staat ook bekend om zijn grote diversiteit aan gerechten.



Typische franse gerechten



Frankrijk is het bekendste wijnland in de wereld, waar veel verschillende wijngebieden zich bevinden. Denk bijvoorbeeld aan: de merlot, de chardonnay , de cabernet sauvignon en de sauvignon blanc. Deze wijnen worden dan ook vaak al tijdens de lunch genuttigd door menig fransman. Een typisch Frans dessert is het kaasplankje, dat ook heel goed samengaat met nog een heerlijk glas wijn. De crème brûlée is daarnaast ook een heerlijk dessert dat je zeker geproefd moet hebben.



Franse gerechten



Uiensoep met stokbrood en kaas
Fransen eten vaak een soep als voorgerecht. Een hele bekend soep is dan ook de Franse uiensoep, vaak gecombineerd met een stokbrood en gesmolten kaas.



Cassoulet
Het Franse hoofdgerecht draait meestal om het vlees. Wanneer je op een Franse menukaart kijkt, zul je zien dat er een groot aanbod is aan vleesgerechten met veel variatie. Een klassiek Frans hoofgerecht is cassoulet. Cassoulet is een gerecht met bonen en gestoofd varkensvlees, schapenvlees of eend.



Crème brûlée
Een absoluut onmisbaar dessert uit Frankrijk is crème brûlée. De naam zegt het eigenlijk al een beetje. Het is een crèmige vanillepudding met daarbovenop een laagje gekarameliseerde suiker.



Tarte tartin
De bekendste appeltaart uit de Franse keuken is de tarte tartin. Het is eigenlijk een omgekeerde appeltaart met zachte appels en gekaramelliseerde suiker.



Boeuf bourguignon
Boeuf bourguignon is rundvlees dat gestoofd is in rode Bourgogne wijn. Vaak worden hier spekjes, champignons en ui aan toegevoegd. Het is een typisch Frans hoofdgerecht dat ook in andere landen erg geliefd is.



Salade niçoise
De naam van de salade niçoise stamt af van de Franse stad: Nice. Deze salade met vis, groenten en ei wordt ook in Nederland erg veel gegeten. Het is een lekker en gezond gerecht dat ook als lunch gegeten kan worden.



Quiche lorraine
Een ander traditioneel Frans gerecht is de quiche lorraine. Het is een hartige taart van eieren, room, kaas en ham. Maar tegenwoordig zijn hier veel variaties van te vinden die ook heerlijk zijn. Quiches worden als hoofdgerecht gegeten.



Escargots
Een beroemd voorgerecht uit de Franse keuken is: escargots, oftewel: slakken. Escargots worden vaak met wat stokbrood als voorgerecht gegeten en veel Fransen zijn er gek op.



Kikkerbilletjes
Nog een Franse delicatesse: kikkerbilletjes. Met kikkerbilletjes worden de bovenbenen van een kikker bedoeld. Eigenlijk is het te vergelijken met drumsticks van een kip, maar dan van een kikker.



Gelukkig is er veel variatie in de Franse keuken waardoor er voor ieder wel een lekker gerecht te vinden is. Geniet van de verfijnde Franse gerechten met een heerlijke Franse wijn en je maaltijd is compleet. Bon appétit!

Stoofpannetje met kip

Gemiddelde waardering: (5 / 5)

Zodra de dagen kouder worden en het zelfs begint te vriezen, verlangen steeds meer mensen ...

Lees meer

Quiche met spekjes en prei

Gemiddelde waardering: (4 / 5)

Deze quiche met spekjes en prei is vol van smaak met een heerlijk krokante bodem ...

Lees meer

Franse uiensoep

Gemiddelde waardering: (4.3 / 5)

Maak deze Franse uiensoep nu heel eenvoudig en snel zelf klaar. Heerlijk in de koude ...

Lees meer

Uiensoep met kaasbroodjes

Gemiddelde waardering: (4 / 5)

Er gaat niets boven een heerlijke kop uiensoep. Dit recept is heel eenvoudig en smaakt zoals ...

Lees meer

Walnoot-krulandijviesalade

Gemiddelde waardering: (0 / 5)

Veel mensen denken dat gezond eten heel beperkt is, maar je kan eindeloos variëren met ...

Lees meer

Champignonsalade

Gemiddelde waardering: (4 / 5)

Dit is een snel en eenvoudig champignonsalade recept met spinazie en Parmezaanse kaas. De champignonsalade is ...

Lees meer
Wraps appel kaneel

Appel-kaneel wraps

Gemiddelde waardering: (3.7 / 5)

Ontbijten wordt een feestje met deze heerlijke appel-kaneelwraps. Met dit recept zet je in 20 ...

Lees meer

Beurre Blanc

Gemiddelde waardering: (3 / 5)

Deze botersaus, beter bekend als beurre blanc, is lekker om bij het hoofdgerecht te serveren. ...

Lees meer

Parelhoen in rode wijnsaus

Gemiddelde waardering: (4.5 / 5)

Dit luxueuze gerecht is heel eenvoudig zelf te bereiden. Maak het met kerst of wanneer ...

Lees meer

Frans kaasplankje

Gemiddelde waardering: (4 / 5)

Serveer dit eenvoudige maar luxueuze nagerecht tijdens de feestdagen. Tip: Een glaasje port smaak goed bij ...

Lees meer

Haricots verts met spek

Gemiddelde waardering: (4 / 5)

Een echte klassieker die niet mag ontbreken bij het kerstdiner. Harricots verts zijn heerlijk als ...

Lees meer

Groenten ovenschotel

Gemiddelde waardering: (5 / 5)

Maak deze groenten ovenschotel als vegetarisch hoofdgerecht of als bijgerecht. Ideaal voor tijdens de feestdagen.

Lees meer
Tarte Tartin

Tarte tatin

Gemiddelde waardering: (5 / 5)

Een Appeltaart op z’n kop. De taart is bedekt met een laagje gekarameliseerde suiker. Tarte ...

Lees meer

Aardappelgratin

Gemiddelde waardering: (4 / 5)

Aardappelgratin is ideaal om als bijgerecht te serveren. Lekker makkelijk als je wat extra mensen ...

Lees meer

Hollandaise saus

Gemiddelde waardering: (4 / 5)

Maak nu zelf eenvoudig deze heerlijke Hollandaise saus.

Lees meer
  • © 2017 simpele-recepten.nl - Realisatie website: SEOlab