Simpele boerenkoolsoep met aardappel

Simpele boerenkoolsoep met aardappel

Simpele boerenkoolsoep met aardappel, brood en Parmezaan – perfect voor de winter! Maak ‘m helder of gebonden, precies zoals jij het lekker vindt. Dit eenvoudige recept staat in no time op tafel. Gebruik het als basis en varieer met witte bonen, kikkererwten, chorizo of een andere worst. Geïnspireerd op Caldo Verde, de Portugese klassieker met bouillon, aardappel en een groene koolsoort zoals boerenkool. Afgewerkt met olijfolie, knoflook en ui voor die pure, volle smaak.

Ook lekker: bloemkool pastinaaksoep.

Maak een vegetarische boerenkoolsoep door de worst weg te laten (of te vervangen voor een vega variant) en extra witte bonen of kikkererwten toe te voegen voor een stevige bite!

Boerenkoolsoep met aardappel simpele recept

Boerenkoolsoep

4.2 van 5 stemmen
Recept afdrukken
Boerenkoolsoep met aardappel, brood en parmezaan – een heerlijke winterse soep, helder of gebonden. Snel en makkelijk te maken!
Gang Hoofdgerecht, lunch
Keuken Hollands
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 40 minuten
Porties 4 personen
calorieën 268

Ingrediënten

  • 50 ml olijfolie
  • 2 uien wit, in dunne ringen
  • 500 gr aardappelen geschild en in dunne plakjes
  • 4 teentjes knoflook fijngehakt
  • 300 gr boerenkool vers, gesneden
  • lit bouillon (groente of kip)

Optioneel

  • Parmezaanse kaas
  • stokbrood of rustiek brood
  • worst naar keuze

Instructies

  • Verhit de olijfolie in een grote soeppan op middelhoog vuur. Voeg de uien toe en bak ze zacht en goudbruin.
  • Doe de aardappelschijfjes bij de uien en roer goed. Voeg de fijngehakte knoflook toe en bak kort mee.
  • Voeg de boerenkool toe en breng op smaak met zout en peper. Laat 5 minuten bakken zodat de smaken goed mengen.
  • Schenk de bouillon in de pan en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat de soep ongeveer 30 minuten zachtjes pruttelen tot de aardappels en boerenkool gaar zijn.
  • Schep de boerenkoolsoep in kommen en serveer met geraspte Parmezaan, een scheutje olijfolie, brood en eventueel plakjes worst.

Wil je een extra romige erwtensoep? Pureer dan een deel van de soep met een staafmixer voordat je hem serveert.

Ook lekker: pasta met pesto van boerenkool – een heerlijke winterpesto. Makkelijk te maken in de keukenmachine met noten en verse kruiden.

Voeg je alle extra's toe zoals in dit boerenkoolsoep recept, dan bevat een kom soep ongeveer 567 kcal in plaats van 268 kcal.

Gebonden boerenkoolsoep met aardappel en worst
Boerenkoolsoep met aardappel en worst

Dit recept valt onder

Deel dit recept

Wat vind je van het recept?

4.20 from 5 votes (5 ratings without comment)

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

Instagram actie Kookboek Happy Holy Belly maart 2025
Simpele Recepten App
De Smaak van Italie Editie 1 2025