Gemberthee maken

Gemberthee maken

Gemberthee maken is eenvoudig en gezond. Deze pittige drank barst van antioxidanten en ontstekingsremmers, en verwarmt je op koude dagen. Gember ondersteunt je immuunsysteem en spijsvertering. Voor deze thee heb je slechts verse gemberwortel, water en een beetje zoetstof zoals honing of citroen nodig. Pas de smaak naar wens aan. Breng water aan de kook, voeg gember toe en laat het 10 minuten sudderen. Giet in een kopje, voeg zoetstof toe en geniet. Gemberthee is veelzijdig en perfect om te ontspannen na een lange dag of als gezonde traktatie. Ontdek de voordelen en leer hoe je het thuis maakt.

Gemberthee maken

Gemberthee maken

3.5 van 171 stemmen
Recept afdrukken
Ontdek hoe je heerlijke gemberthee kunt maken met onze eenvoudige gids - een verkwikkend en gezond drankje.
Gang Hapjes
Keuken Hollandse recepten
Voorbereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 5 minuten
Porties 1 persoon
calorieën 3

Ingrediënten

  • 1 kop kokend water
  • 3 plakjes verse gember
  • 1 schijfje citroen of limoen

Instructies

  • Snij de verse gemberwortel en citroen in dunne plakjes. (citroen wel eerst goed wassen)
  • Doe in een glas en giet heet water op de gember en citroen, laat 5 minuten trekken, zeef de thee, hoeft niet. Drink lekker op. Gemberthee zó maak je het!

Optioneel, voeg honing en of sinaasappel toe. Kurkuma past ook goed in de gemberthee. Deze kruid is niet alleen lekker maar ook nog eens super gezond.

Gember thee perfect voor na de kaasfondue! Het Helpt namelijk zó bij de spijsvertering en het ontspant.

Zo drink ik de thee het liefst

Hoe maak je dat? Verse gemberthee is niet meer dan heet water met gember en citroen. Voor een intensere smaak kun je de gember na het schillen ook raspen. Niet echt een recept te noemen, zo simpel. Citroen en honing, een bekende variatie. De limoen neutraliseert de scherpe smaak van de gember, de honing zorgt ervoor dat het geheel zoeter wordt. Variatie met partjes sinaasappel voor een fruitige smaak.

Dit recept valt onder

Deel dit recept

Wat vind je van het recept?

  1. Wim Muermans 17 januari 2020 at 13:00 - Reply

    Gemberthee maken.
    Ik begin met het schrabben van de gemberwortel.( veel werk)
    Als dat gedaan is snijd ik de gember in dunne plakjes en vervolgens 2 min. in de magnetron (moet een beetje gaar worden). Dan de warme gember gelijk in de keukenmachine en laten draaien totdat het een massa wordt.
    het beste is een plastic zak waar de massa op wordt gelegd en nu kan worden uitgerold tot een dunne worst.
    Leg in de koeling en snij de uitgerolde gember in plakjes. Dit kan daarna in de vriezer bewaard worden.
    Ik doe dit al langer en je hebt, als je de thee zet gelijk de gewenste smaak van gember.
    Zelf doe ik er dan nog honing en citroensap bij.

    • Miranda Bernáth 18 januari 2020 at 14:27 - Reply

      Hé Wim, dank je wel voor deze bijzondere toevoeging aan dit recept, ik ga dit zeker eens proberen.

  2. Michiel 4 februari 2020 at 16:17 - Reply

    Ik doe het anders, snij een paar kleine stukjes gember zonder schil.
    Knijp ze door een knoflookpersje direct in een glas.
    Giet heet water in dit glas en laat een paar minuten trekken evt met een zakje thee.
    (smaak naar keuze).

    • Miranda Bernáth 5 februari 2020 at 09:04 - Reply

      Ook perfect Michiel!

    • Dvhilten 13 februari 2020 at 14:55 - Reply

      Ik begrijp niet waarom je de gemberwortel eerst nog zou willen schillen. De wortelknol voor zeer schoon afgeleverd door AH. Als je die goed wast met water is er m.i. geen bezwaar om plakjes eraf te snijden voor de thee..

  3. Krie 10 februari 2020 at 22:53 - Reply

    Ik snij ook de gember in kleine stukjes, doe de stukjes gember in een kommetje, daar giet ik een klein beetje water op en mix alles fijn met de soepmixer. Dan giet ik de hele brei door een ziftje en duw met een lepeltje tot alle sap weg is. Nu heb ik gembersap voor enkele koppen thee. Dit sapje maken duurt 10 minuten.

    • Miranda Bernáth 10 februari 2020 at 23:26 - Reply

      Perfect Krie, dank voor ’t delen!

    • Esther 9 maart 2020 at 12:02 - Reply

      Gemberthee is super eenvoudig te maken.
      Ik snij ongeveer 1 cm gember in dunne plakken. Heet water er op en klaar. Niet schillen of pureren. Ik doe de hele dag met deze portie gember. Steeds weer heet water er op. Ik drink hele dag door gemberthee.

      • Anneke 18 augustus 2021 at 22:48 - Reply

        Ik doe gember koken en dan drinken.

    • Ha 31 oktober 2022 at 17:51 - Reply

      Kan je meer kopjes zetten met dezelfde gemberplakjes?

      • Miranda Bernáth 31 oktober 2022 at 22:14 - Reply

        Gember kun je een aantal keer hergebruiken, zelf schenk ik 2 x heet water bij, de smaak is wel minder sterk.

  4. Paul Moureau 24 februari 2020 at 16:09 - Reply

    De gemberwortel ontdoen van de schil. Raspen en de pulp in een zeefje uitpersen. Het verkregen sap verdelen over de vakjes van een ijsblokjesschaaltje (volgens gewenste sterkte = ik doe twee theelepeltjes per vakje) telkens je thee wil één vakje losmaken en overgieten met kokend water. Schijfje citroen en honing volgens smaak toe voegen.

  5. Rutten christiane 27 maart 2020 at 10:58 - Reply

    Heel lekker zelfs zonder suiker, ’t verminderd het honger gevoel en snel klaar. Ik drink het de hele dag, Zalig.

  6. Maarten 25 april 2020 at 12:12 - Reply

    Gember met vers fruitsap en citroen

    Benodigdheden:
    1 gember wortel
    1 citroen
    perssinaasappels

    Rasp een gember wortel (ruwe rasp) en doe dit in een kleine kookpot.
    Pers sap van een citroen, pers een liter vers fruitsap en voeg fruitsap en citroensap samen.

    Snij de rest van de citroen in stukken en voeg dit bij de gember.
    Voeg een liter water toe en breng dit tot het kookpunt en zet het vuur af (niet laten doorkoken).

    Laten afkoelen en giet de gember en citroen door een zeef en giet het sap samen met de verse fruitsap en verdeel dit in ’n fles.

    Het overschot van de pulp daar kan je nog een liter water bij doen en laten trekken een hele nacht. Terug door de zeef pulp kan je nu weggooien, nu heb je nog 4 glazen om thee te drinken. Wel straf maar heel gezond.

  7. Marc 31 juli 2020 at 19:04 - Reply

    Tip uit Indonesie: Je moet de gember niet in plakjes snijden maar de wortel gewoon kneuzen. Dan komen de meeste sappen en dus smaak vrij. Veel beter dan plakjes. Schillen wassen hoeft helemaal niet, behalve als je de thee of de drank niet troebel wilt. Uiteraard wordt de thee meer troebel als je de schil mee laat trellen na het hameren of pletten van de wortel stukjes.

    • Miranda Bernáth 1 augustus 2020 at 15:37 - Reply

      Dank voor je feedback Marc!

      • Lut 11 december 2020 at 18:20 - Reply

        Ik maak hem zo: Stukjes gember in ’n theekop kan kokend water erop. 20 min trekken. kurkumapoeder en draai van pepermolen. Eventueel citroen erbij. Goed tegen ontstekingen en zeer lekker.

  8. Lilian 12 oktober 2020 at 19:52 - Reply

    Na het koken moet de gember er dan uit gehaald worden en de rest bewaren, zonder gemberwortel erin.

    • Miranda Bernáth 13 oktober 2020 at 08:51 - Reply

      Je kan de gember er in laten Lilian voor ’n extra sterke smaak of bedoelde je dat niet?

  9. Tijmen 30 oktober 2020 at 09:38 - Reply

    Ik maak het op Surinaamse wijze: Gember raspen in een pannetje water toevoegen dit geheel zachtjes laten koken tot het water dampt laten koud worden met een zeef over gieten in karaf eventueel water bijvullen uitgeperste citroen toevoegen en drinken.

  10. A. van der Weegen 4 november 2020 at 19:47 - Reply

    Ik gebruik kurkuma gemberthee met een snufje peper. Kant en klaar van zonnatura …. De verse nog niet geprobeerd ! 😊

  11. Elise 24 november 2020 at 19:00 - Reply

    Eigenlijk is de thee met miss een paar blaadjes munt ook wel eens lekker :)

  12. piet 27 mei 2021 at 14:24 - Reply

    Waarom niet heel fijn raspen met schil en al, makkelijk, water in een pannetje doen gemberrasp erbij even laten doorkoken, door een zeefje in een glas of kopje doen en je hebt heerlijke bacterievrije gemberthee.

  13. Stan 13 augustus 2021 at 23:10 - Reply

    Gember schijfjes, laten trekken in heet water. Wat citroensap erbij. Mijn eerste drankje s’morgens op een nuchter maag. Heerlijk.

  14. Anja 25 augustus 2021 at 11:14 - Reply

    In een restaurant heb ik wel eens gemberthee gedronken. Drie grote plakken gember in heet water. Er zat geen smaak aan. Bij de volgende kop ben ik met een lepeltje gaan prutten en duwen op de gember, ja toen zat er wel smaak aan. In mijn vriezer liggen kleine blokjes gemberwortel. ’s Morgens een paar blokjes in een theekop overgieten met gekookt water. Met een rvs citroenstamper komt er meer smaak in de thee. De hele dag door gebruik ik dezelfde theekop met gember en ’s avonds als mijn laatste thee op is, eet ik de gemberblokjes op, dan zijn ze niet meer scherp.

  15. Hilde Sourie 28 augustus 2021 at 10:49 - Reply

    Helpt de thee om wat af te vallen?

    • Miranda Bernáth 29 augustus 2021 at 10:37 - Reply

      Elke dag een kop thee met verse gember zal de stoelgang bevorderen Hilde en los van ’t afvallen is het gewoon gezond om regelmatig verse gemberthee te drinken. In gember zitten veel vitamines.

  16. Sigrid 6 januari 2022 at 14:27 - Reply

    Ik ben geen thee drinker maar wou dit wel eens proberen. Heb gember in kleine blokjes gedaan, dunne schijfjes citroen en dat overgoten met kokend water. Daar een lepeltje honing bij. Warm vond ik het niet lekker, maar afgekoeld was het dat dan weer wel.

  17. Hinke 15 april 2023 at 16:00 - Reply

    Hoe vaak kun je dezelfde gember gebruiken voor een kop thee. Ik giet nl. de hele dag bij.

    • Miranda Bernáth 16 april 2023 at 15:26 - Reply

      Dat kan gerust Hinke, het advies is niet meer dan drie koppen pure gemberthee te drinken per dag, maar steeds hetzelfde stukje gember daar neemt de kracht vanaf.

  18. Rene 26 april 2023 at 20:35 - Reply

    Probeer je gember te ontvellen met een lepel ipv een dunschiller o.i.d.

  19. Belinda Burchartz 25 oktober 2023 at 08:03 - Reply

    Hoi, ik was de gember met schil, snij in plakjes en laat het 20 min in 1 liter kokend water op een klein vuur trekken. Doe daarna een halve citroen uitgeperst erbij. Zeef die en doe die in een fles zodat ik iedere morgen een klein kopje kan nemen. En daar doe ik een week mee. Zo heb ik dat eens gehoord te doen. Weet nu niet meer of het wel juist is zo te bewaren.

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

De bakplaat Instagram actie april
De smaak van Italie voorjaar 2024