Matcha koekjes met witte chocolade
Koekjes bakken is niet alleen een leuke bezigheid, maar zelfgemaakte baksels zijn ook al-tijd lekkerder dan de variant uit de supermarkt. Vooral deze matcha koekjes met witte chocolade. Want deze chocoladekoekjes zijn krokant van buiten, maar hebben een zachte, chewy, binnenkant. En dat is echt verslavend lekker.
Voor deze matcha koekjes hoef je geen dure ceremoniële matcha te gebruiken. Er zijn namelijk matchasoorten speciaal voor het bakken, culinaire matcha. Deze variant noemen ze ook wel de laagste kwaliteit matcha, en is een stuk goedkoper. Maar dat betekent niet dat de thee niet lekker is. Want culinaire matcha geeft je alsnog de heerlijke smaak van matcha en een mooie groene kleur. Culinaire matcha kun je net als andere matcha vinden in iedere Aziatische toko, of een theewinkel.
Nog meer koekjes: roze koeken.
Ingrediënten
- 100 gr ongezouten boter
- 100 gr suiker
- 100 gr lichtbruine basterdsuiker
- 1 tl vanille-extract
- 1 ei
- 165 gr zelfrijzend bakmeel
- 2 el matcha
- 1/4 tl zout
- 100 gr witte chocolade grof gehakt
Instructies
- Verwarm je oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Zet een pannetje op het vuur en laat de boter smelten. Doe dit ongeveer 15 minuten, totdat de boter mooi is gebruind en nootachtig ruikt. Houdt het vuur op laag, zodat de boter niet aanbrandt.
- Giet de boter in een kom en zet opzij om 10 minuten af te koelen.
- Zeef in een andere kom het zelfrijzend bakmeel en matcha. Mix dit samen met het zout en zet opzij. Maak je geen zorgen als het deeg er nog niet zo groen uit ziet, dit veranderd namelijk wanneer we de droge ingrediënten toevoegen aan de natte ingrediënten.
- Voeg de twee soorten suiker bij de afgekoelde boter. Mix het geheel goed met elkaar met een mixer. Voeg na 2 minuten het ei en de vanille-extract toe en mix het geheel opnieuw.
- Doe vervolgens de droge ingrediënten bij het matcha koekjesdeeg. Meng het geheel voorzichtig met een spatel.
- Voeg zodra alle ingrediënten met elkaar zijn vermengd, de grof gehakte witte chocolade erbij. Mix het deeg opnieuw met een spatel.
- Laat de koekjes het liefst 1 nachtje rusten in de koelkast, zodat de smaken zich goed vermengen met elkaar. Is dit geen optie? Laat dan 1 uur rusten.
- Verdeel het koekjesdeeg over 12 gelijke kleine balletjes. Maar je kunt ook het deeg verdelen om 8 grote matcha koeken te maken. Voeg de balletjes toe aan een met bakpapier beklede bakplaat en doe in de oven.
- Bak de chocoladekoekjes in 13 minuten gaar, zodat ze krokant van buiten zijn, maar zacht vanbinnen.
- Laat de matcha koekjes minimaal 10 minuten rusten op het bakblik voordat je ze oppakt, omdat ze chewy vanbinnen zijn zullen ze breken als je ze te warm oppakt.
Je kunt ook een theelepel miso toevoegen aan je matcha koekjes voor extra umami!
Ook lekker: chocolate chip cookies.
Het koekjes deeg kun je ook een nachtje bewaren in de koelkast, hierdoor ontwikkelen de smaken zich meer. Lekker is dat!
Maak ook eens: masala chai latte.
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?