Zo maak je de perfecte masala chai latte
Masala chai, chai latte of gewoon chai. Het zijn allemaal benamingen voor de gekruide Indiase thee die een favoriet is tijdens de koudere maanden. In India staat 'masala' voor kruiden en 'chai' voor thee. De zwarte thee is doordrenkt met heerlijk geurende specerijen, meestal geserveerd met een scheutje melk.
Het leuke aan chai is dat vrijwel elke persoon in India een eigen unieke combinatie van specerijen heeft, die ze verkiezen in hun masala chai. Er is dus geen "juiste" manier. We zijn dol op kardemom, en laten deze specerij goed naar boven komen in onze versie. Door het plat stampen van de peulen, en door ze kort te roosteren in de pan samen met de andere specerijen krijg je extra veel smaak. En dat is superlekker.
Ook lekker: pumpkin spice latte, koffie met pompoenkruiden.
Ingrediënten
- 5 kardemompeulen
- 2 kruidnagel
- 1 steranijs
- 6 peperkorrels
- 50 ml water
- 1/2 kaneelstok
- 1 el zwarte thee
- 200 ml melk
- 1 tl bruine suiker
Instructies
- Doe als eerst de kardemompeulen, hele kruidnagels, steranijs en zwarte peperkorrels in een vijzel en kneus voorzichtig.
- Verhit een steelpan op het vuur en voeg de specerijen toe. Doe ook de gember en het kaneelstokje erbij en rooster de specerijen tot ze beginnen te geuren, ongeveer 2 minuten.
- Voeg het water toe en breng het geheel aan de kook.
- Zet het vuur uit en voeg vervolgens de zwarte thee toe. Laat de thee niet koken, want dit geeft een bittere smaak. Laat de thee minstens 5 minuten trekken.
- Schep de kruiden uit de chai en voeg de melk toe.
- Verwarm de chai late in het steelpannetje, of met een melkopschuimer.
- Voeg als laatst bruine suiker toe, om de chai latte op smaak te brengen.
- Bestrooi met extra kaneelpoeder en serveer de chai latte direct.
Lekker met Indiase gerechten zoals een romige zoete aardappel curry.
Tip: maak 'm dirty met een shot espresso.
Ook lekker: smoothie banaan pindakaas, een fantastische ontbijtsmoothie.
Dit recept voor masala chai is voor 1 kopje. Je kunt ook de ingrediënten verdubbelen en er een concentraat van maken. Zorg wel dat je de melk niet toevoegt aan het concentraat. Bewaar vervolgens in een grote fles in de koelkast. Zo kun je iedere dag genieten van een heerlijk kopje masala chai.
Maak ook eens roze chocolademelk lekker warm.
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?