
Pastinaakkoekjes met banaan en rode peper
Krokant van buiten, smeuïg van binnen – deze pastinaakkoekjes met banaan en rode peper zijn echt een verrassende combinatie. Serveer met een romige dip van avocado, makreel en koriander, en je hebt een heerlijk pastinaak voorgerecht of een soort hartige macaron. Simpel te maken, voedzaam en boordevol smaak! Het recept heeft iets weg van pastinaak rösti maar smaakt totaal verrassend!
Zin in een twist? Maak deze pittige pastinaak rösti met banaan als bijgerecht of voor de lunch. Voor de vulling kun je makreel uit blik nemen, bijvoorbeeld die in kruidige saus van Ekoplaza – echt een aanrader.
Ook lekker: bloemkool-pastinaaksoep!

Ingrediënten
- 1 pastinaak
- 1 banaan onrijp of bakbanaan
- 1 rode peper
- 1 limoen het sap
- olijfolie
- 1 avocado
- 120 gr makreel in pittige tomatensaus, blik
- bosje koriander
Instructies
- Rasp de pastinaak, hak de rode peper fijn en prak de banaan in een kom. Meng met een scheutje limoensap en breng op smaak met versgemalen peper.
- Kneed het mengsel tot kleine koekjes en druk ze een beetje plat.
- Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan en bak de koekjes aan beide kanten goudbruin en krokant. Laat ze daarna uitlekken op keukenpapier.
Maak de dip
- Doe het vruchtvlees van de avocado in een blender samen met wat limoensap, een snuf zout, versgemalen peper, 100 gram makreel en koriander. Mix tot een gladde mousse.
- Besmeer een pastinaakkoekje met de avocado-makreeldip en leg er een tweede pastinaakkoekje bovenop.
Met dit recept maak je 4 dubbele pastinaakkoekjes, elk zo'n 8 cm groot.
Ook lekker: aardappel courgettekoekjes. Deze groentekoeken maak je af met een dot crème fraîche en jouw eigen invulling naar keuze – een absolute smaakexplosie!
Tip: voor dit recept kun je het beste een onrijpe gewone banaan of een licht rijpe bakbanaan gebruiken, afhankelijk van de structuur en smaak die je zoekt. - Onrijpe gewone banaan: geeft een subtiele zoetheid en helpt de koekjes wat steviger te blijven. Dit werkt goed als je niet te veel zoetheid wilt en de structuur licht wilt houden. - Bakbanaan (licht rijp, geel met wat zwarte vlekken): geeft een rijkere, iets zoetere en stevigere textuur. Dit kan lekker zijn als je een meer vullende en licht krokante buitenkant wilt na het bakken.
Kortom, ga voor een licht rijpe bakbanaan als je meer structuur en een subtiele zoete smaak wilt. Wil je het neutraler en luchtiger, kies dan een onrijpe gewone banaan.




Deel dit recept
Wat vind je van het recept?
Hallo Miranda,
Eerst even een compliment!
Jouw recepten zijn altijd heel verrassend en stimuleren mij erg.
Ik hou sowieso van een beetje aparte gerechten met gewone ingrediënten, dan zit ik bij jou goed!
Wat ik heel plezierig vind, is dat je er in je recepten meestal bij vermeldt hoeveel koekjes je ermee kunt maken etc of hoeveel boterhammen je ermee kunt besmeren. Top!!
Binnenkort ga ik die leuke pastinaak koekjes maken, alleen zal ik er een andere dip bij maken omdat ik geen vlees of vis eet. Gaat goed komen.
Dank voor jouw fijne recepten!!
Warme groet,
Petra
Super fijn om te lezen Petra, dank je voor dit compliment, ’n goed begin van de week(-:
Geroosterde paprika feta dip past eventueel ook bij de pastinaak koekjes of een pittig sausje zoals Sriracha.