Pastinaaksoep met peer en salie

Pastinaaksoep met peer en salie

Deze romige pastinaaksoep met peer, salie, amandelen en room is precies wat je nodig hebt op een koude dag. De soep heeft een subtiele zoete smaak en is verrassend makkelijk te maken. Pastinaak lijkt een beetje op aardappel, maar zit tjokvol vezels, koolhydraten en vitamines – een echte winterkrachtpatser. Pastinaak is een ‘vergeten groente’ die in de winter juist op z’n best is. Hij kan prima tegen de kou en geeft soepen een heerlijk volle smaak.

In deze soep combineren we hem met peer voor een lichtzoete twist en krokante salieblaadjes voor extra diepte. De finishing touch? Geroosterde amandelen en een paar druppels olijfolie. Comfort in een kommetje!

Ook lekker: pastinaaksoep enkel met ui en knoflook.

Tip: gember past perfect bij pastinaak en peer, omdat het een lichte pittigheid en warmte toevoegt, wat de zoete en romige smaken mooi in balans brengt. Wil je pastinaaksoep met gember en peer maken, doe dat zo:

Vers geraspt: voeg 1 à 2 theelepels geraspte verse gember toe bij het bakken van de ui, zodat de smaken goed vrijkomen.
Gemberpoeder: gebruik ½ theelepel gemberpoeder als je geen verse gember hebt. Voeg dit toe bij de bouillon.

Pastinaaksoep met peer recept

Pastinaaksoep met peer

3.9 van 11 stemmen
Recept afdrukken
Romige pastinaaksoep met peer, salie en amandelen. Vol vezels en vitamines, lichtzoet van smaak en verrassend makkelijk te maken – kidsproof!
Gang lunch, voorgerecht
Keuken Hollands
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Porties 4 personen
calorieën 505

Ingrediënten

  • 500 gr pastinaak
  • 2 uien
  • 2 peren
  • 50 gr boter
  • 1,2 lit bouillon
  • 200 ml slagroom
  • 50 gr amandelen
  • olijfolie
  • 3 takjes salie vers

Instructies

  • Schil de pastinaak en snijd deze in stukken. Pel de ui en snijd in ringen. Schil de peren, verwijder het klokhuis en snijd ze in blokjes.
  • Verhit de boter in een braadpan en bak de pastinaak, ui en peer 5 minuten op middelhoog vuur.
  • Blus af met de bouillon en laat de soep 20 minuten zachtjes koken.
  • Voeg de slagroom toe en pureer de soep met een staafmixer tot een romige consistentie. Breng op smaak met zout en peper.
  • Bak de salieblaadjes krokant in een beetje boter en rooster de amandelen in een droge koekenpan tot ze lichtbruin zijn.
  • Schep de soep in kommen en garneer met de krokante salie, geroosterde amandelen en een paar druppels olijfolie.

Vul eventueel aan met extra stukjes pastinaak in de soep. Rooster de pastinaak met kruiden in de oven, leg in de kommen en schep de soep er over heen.

Meer pastinaak: bak friet van pastinaak of maak bloemkool-pastinaaksoep, net even anders.

Pastinaaksoep met peer en salie recept

Dit recept valt onder

Deel dit recept

Wat vind je van het recept?

  1. Cecile 17 januari 2022 at 09:34 - Reply

    Ontzettend lekker en simpel recept. Iedereen van jong tot oud, groente eters en groente haters waren enthousiast over de soep. Zelf vond ik de salie erbij erg lekker. Zeker als ze krokant zijn, dat is even oefenen. Dank voor het delen van dit recept!

3.91 from 11 votes (11 ratings without comment)

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

Maak kans op het kookboek IJs en meer Instagram actie juli
Simpele Recepten App
De Smaak van Italie zomereditie 2025