Pittige pasta met aubergine en romige ricotta

Pittige pasta met aubergine en romige ricotta

Lekker met veel groenten: zo haal je je 250 gram heel eenvoudig. Pittige pasta, met sappige aubergine, tomatensaus en romige ricotta uit de oven. Dit vegetarische gerecht zit boordevol heerlijke smaken en texturen. Met zijn karakteristieke aroma's doet het denken aan de traditionele pasta alla norma, een geliefd klassiek Italiaans gerecht uit de Siciliaanse keuken met chilipeper.

Pasta met aubergine

Pasta met aubergine

4.2 van 16 stemmen
Recept afdrukken
Maak deze heerlijke vegetarische pasta: pittig en gezond met aubergine, tomatensaus en gebakken ricotta. Een smaakvolle variant op pasta alla norma.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaanse recepten
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 45 minuten
Porties 4 personen
calorieën 680

Ingrediënten

  • 2 aubergines
  • 250 gr ricotta
  • 300 gr pasta (volkoren) naar keuze
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl chilipoeder
  • 800 gr tomatenblokjes (2 blikken)
  • 1 hand basilicum vers
  • olijfolie om in te bakken

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de ricotta gelijkmatig over de plaat. Bak deze gedurende 30 minuten in de voorverwarmde oven tot hij licht goudbruin is.
  • Snijd de aubergines in plakken van ongeveer een halve centimeter dikte langs de lengte van de groente. Leg de plakken in een vergiet, bestrooi ze met zout en laat ze enkele minuten staan zodat het vocht eruit kan lekken.
  • Dep de aubergineplakken vervolgens droog met keukenpapier. Bak de plakken in een koekenpan met wat olie gedurende ongeveer 10 minuten, tot ze goudbruin en gaar zijn.
  • Kook ondertussen de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.
  • Snijd de knoflook fijn en fruit deze samen met de chilipoeder in een koekenpan met hete olijfolie.
  • Voeg de tomatenblokjes toe en laat het geheel ongeveer 10 minuten pruttelen. Snijd de gebakken aubergineplakken vervolgens in blokjes (of doe dit voor het bakken).
  • Giet de pasta af (bewaar wat kookvocht) en meng deze samen met de blokjes aubergine door de tomatensaus (voeg eventueel kookvocht toe).
  • Verdeel de pasta met aubergine over kommen, verkruimel de gebakken ricotta erover en garneer met verse basilicumblaadjes.

Eet lekker met knapperige ciabatta.
Tip: eet je met kinderen of hou je niet van pittig gebruik een halve theelepel chilipoeder

Ook lekker: gepofte aubergine met burrata, geroosterde tomaat, basilicum en amandelen.

Pasta alla norma
Gebakken ricotta

Dit recept valt onder

Deel dit recept

Wat vind je van het recept?

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

Pastabijbel kookboek juni 2024
De Smaak van Italie mei 2024