Preitaart ondersteboven, hartige tarte tatin taart

Preitaart ondersteboven, hartige tarte tatin taart

Met mosterd en crème fraîche
  • Aantal: 6
  • Bereidingstijd: 10 min
  • Wachttijd: 25 min
  • Klaar in: 35 min

Een hele simpele maar oh zó lekkere preitaart ondersteboven, een hartige tarte tatin taart. Gevuld met heel veel prei, mosterd crème fraîche en ei, gemaakt met bladerdeeg.

Hartig taart recept

Dit hartig taart recept komt uit het boek van Mari plukt de dag, een heerlijk boek vol verhalen, tips en trucs en fantastische recepten. Helemaal niet moeilijk, lekker vers, uit eigen tuin en recepten met de seizoenen mee. Varieer met de topping op de hartige taart, verschillende soorten veldsla, spinazie en een lekkere vinaigrette met sjalotjes is aan te raden!

Bladerdeeg zelf maken

Bladerdeeg kan je heel makkelijk zelf maken, heb wel even geduld. Bij dit tarte tatin recept gebruik ik bladerdeeg op een rol en glutenvrij. Mari Maris maakt het zelf in haar recept. Wil je het bladerdeeg zelf maken volg dan deze stappen van haar.

Meng 120 gram bloem en 2,4 gram zout goed door elkaar. Maak een kuil in het midden van de bloem en giet er 0,45 dl koud water in. Werk steeds wat bloem door het water en kneed het tot een bal. Pak die in vershoudfolie en laat 30 minuten rusten in de koeling. Rol de bal uit tot een langwerpige lap van 5 mm dik. Verdeel 80 gram koude boter in dunne plakjes erover en deel de lap dan in drieën. Draai de lap een kwartslag en rol nogmaals uit tot een gelijkmatige, langwerpige lap van 5 mm dik, vouw weer in drieën. Pak het deeg in vershoudfolie en laat het 30 minuten rusten in de koeling.

Rol nogmaals uit tot 5 mm dikte en herhaal het vouwen, laat weer een half uur rusten. Rol het deeg voor gebruik uit tussen twee vellen bakpapier of op een met bloem bestoven aanrecht. Nu is het snel korstdeeg. Bij bladerdeeg wordt het deeg vier keer gevouwen dus moet je nog even doorgaan met je bladerdeeg zelf maken.

Preitaart recept close-up

Ingrediënten

  • 5 eieren
  • 1 el grove mosterd
  • 5 el crème fraîche
  • 5 preien fijn in ringen
  • 10 takjes kervel
  • 1 rol bladerdeeg
  • verse peper

optioneel

  • 2 tomaten
  • 75 gr geraspte belegen kaas

Zó maak je preitaart op z’n kop

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Breek 1 ei en houd de eidooier daarvan apart. Klop het overgebleven eiwit los met de andere eieren, met mosterd en crème fraîche.
  2. Meng er prei, kervel en peper naar smaak door, en eventueel de kaas.
  3. Bekleed een platte ovenschaal kreukvrij met bakpapier en schenk het mengsel erin. Leg de plak bladerdeeg erover; vouw daarbij de randen iets naar binnen, zodat ze straks een laag opstaand korstje vormen.
  4. Klop de achtergehouden dooier los met een paar druppels water, bestrijk het deeg ermee en prik er met een vork een paar keer doorheen zodat het niet al te erg zal rijzen. Zet in de oven en laat in ongeveer 25 minuten de vulling stollen en het deeg goudbruin bakken.
  5. Zet een plank op de vorm van de preitaart, draai het geheel om en trek het bakpapier eraf. Beleg eventueel met dunne plakjes tomaat of zet zó op tafel. Ik kies voor een groene frisse sla, geniet van je preitaart op z’n kop!

Meer? Mari plukt de dag.

Wil je het traditionele tarte tatin recept proberen? Bekijk ons recept voor tarte tatin met appels.

Preitaart recept hartige tarte tatin simpel
Beoordeling: 4.8. van 5 stemmen.
Please wait...

Deel dit recept

Wat vind je van het recept?

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

De bakplaat Instagram actie april
De smaak van Italie voorjaar 2024