Alain Passard, een culinaire god!

Afgelopen vrijdag nam de Franse chef, Alain Passard de Johannes van Damprijs in ontvangst. De célèbre ofwel beroemde Franse driesterrenchef besloot zo’n twintig jaar geleden om enkel nog met groentes te gaan koken. Een ware culinaire god!

Alain Passard

Foto: Douglas Mc Wall

Alain Passard, wie is hij? Alain Passard is een culinaire kunstenaar, driesterren chef, die zo’n twintig jaar geleden voor gek werd verklaard toen hij het vlees gedag zei en groente de hoofdrol gaf in zijn Parijse sterrenrestaurant l’Arpège. Nu geldt hij als dé pionier van de groenterevolutie en het vegetarisch koken.

Alain brengt een ode aan groente in zijn nieuwe boek ‘Recepten van Alain Passard. Het is een boek vol prachtige kunstwerken. Leuk om te weten is dat hij eerst de kunstwerken maakt en daarna op basis van het kunstwerk het gerecht gaat uitwerken. Een terechte winnaar.

De Johannes van Damprijs 2019 is een oeuvreprijs, ingesteld door de Universiteit van Amsterdam, voor een persoon met buitengewone verdiensten voor de verspreiding van de kennis van de gastronomie.

Recepten van Alain Passard kookboek
Recepten van Alain Passard kookboek bladzijde

Alain heeft drie moestuinen in Parijs

Alain heeft drie moestuinen in Parijs, de traditionele Franse chef, die sinds 1986 zijn restaurant L’Arpège heeft en sinds 1996 drie Michelin sterren bezit. En dit nog steeds, ook nadat Alain in 2001 de focus op groenten legt. Alain heeft in elke tuin een andere bodem waardoor geteelde groenten de karakteristieken van hun grond mee krijgen en er ieder seizoen andere smaken en samenstellingen te vinden zijn.

Inspiratie: Moestuin recepten – 7 x uit de groentetuin.

Met zijn kookboek kan je echt fantastische groentegerechten maken. De recepten zijn helemaal niet moeilijk, de beschrijvingen zijn duidelijk. Mooie en rijke combinaties, soms met wijnsuggesties of een tip voor het aanschaffen of het bereiden van een product. Verwacht geen plaatjes van mooi opgemaakte borden maar prachtige illustraties van Alain zelf.

Het boek Recepten van Alain Passard kan je online bestellen.

Alain heb ik ontmoet tijdens de uitreiking van de Johannes van Damprijs 2019 in Amsterdam. Een echte Franse charmeur, een ware culinaire kunstenaar, een chef om van te houden!

De Johannes van Damprijs is uitgereikt op het Amsterdam Symposium of the History of Food op 15 en 16 november. Op 16 november was ook het Foodie Festival, een evenement voor iedereen met chefs, kookboekschrijvers en culinair auteurs in het Allard Pierson te Amsterdam wat jaarlijks terugkeert.

Zin gekregen in ’n groente recept van Alain Passard? Binnenkort deel ik het lekkerste groente recept met je uit zijn boek!

Geschreven op: 17 november 2019

Door Geschreven op: 17 november 2019Laatste update: 4 februari 2024

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

De bakplaat Instagram januari actie
DSV De warmte van de winter

Recente recepten en artikelen