Italiaanse koekjes, de lekkerste!

Koekjes uit Italië, we zijn er dol op. Italiaanse koekjes, de lekkerste! Cantuccini, Amaretti of Occhi di bue, ik zet ze op ‘n rij. Welke eet jij graag? Zomer met deze Italiaanse koekjes nog lekker lang na.

Cantuccini

Cantuccini koekje

Het bekendste Italiaanse koekje is hoogst waarschijnlijk wel het Cantuccini koekje. Het langwerpige amandelkoekje, lekker knapperig doordat ze twee keer gebakken zijn.

Het Cantuccini koekje is perfect voor het dippen in je caffè latte, espresso of bij een glas vin santo. Oorspronkelijk afkomstig uit Toscane daar ook wel biscottini di Prato genoemd, ‘koekjes van Prato’ omdat ze daar voor het eerst werden gebakken. Zó favoriet!

Het Cantuccini koekje zelf maken? Zó maak je ze!

Amaretti koekje

Het Amaretti koekje is net als het cantuccini koekje gemaakt van amandelen, maar de smaak is veel sterker. Amaretti smelt in je mond is lekker zoet en glutenvrij.

Recept voor amaretti

Het recept voor amaretti is simpel. Voor 60 amaretti koekjes heb je nodig, 150 gram gehakte amandelen, 110 gram suiker, 4 eiwitten, 240 gram poedersuiker en een halve theelepel vanille-extract.

Zó maak je amaretti koekjes

Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Maal de amandelen kort in een blender, doe de suiker erbij, laat de machine nog even draaien tot een fijn mengsel en schep het in een kom.

Klop de eiwitten tot stijve pieken en voeg langzaam de poedersuiker toe, blijf kloppen tot het mengsel stijf en glanzend is. Schenk het vanille-extract erbij en langzaam de gemalen amandelen.

Doe het mengsel in een spuitzak met een spuitmondje van één centimeter en spuit met een tussenruimte van 3 cm ongeveer kleine hoge hoopjes op de plaat. Stuif er poedersuiker op en laat tien tot vijftien minuten staan.

Bak de koekjes in een kwartier of tot ze hoog en lichtbruin zijn. Haal de amaretti koekjes uit de oven, laat ze afkoelen en geniet. Zó maak je amaretti koekjes!

Occhi di bue

Occhi di bue

Deze ronde zandkoekjes met jam vulling zijn te vinden in heel Italie maar meest populair in Rome onder de naam Occhi di bue, ofwel koeienogen. De koekjes zijn gevuld met jam en afgemaakt met poedersuiker. Je kan ze heel makkelijk zelf maken.

Zandkoekjes met jam vulling

Voor 12 zandkoekjes met jam vulling heb je nodig 300 gram rijstmeel en dit mix je met 150 gram boter in een keukenmachine tot een kruimeldeeg samen met 80 gram suiker, 1 tl vanille-extract en 2 eidooiers. Kneed verder tot een stevig deeg, maak er een bol van, verpak in plastic folie en leg voor een half uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 160 graden. Rol het deeg uit en steek ronde cirkels uit met een doorsnee van 10 cm tot het deeg op is. Neem de helft van de cirkels apart en steek hier een kleine cirkel uit met een doorsnee van 4,5 cm. Bak de Italiaanse koekjes in een kwartier gaar en laat afkoelen. Bestrijk de hele koekjes met jam, bestrooi de koekjes met gaten met poedersuiker en leg ze op de hele koekjes. Zó maak je zandkoekjes met jam vulling!

Liever Hollandse koekjes? Maak zelf pindakaaskoekjes!

Geschreven op: 26 augustus 2019