Crumble met blauwe bessen (makkelijk dessert!)
We vinden dat heerlijk koken niet ingewikkeld hoeft te zijn. En deze crumble met blauwe bessen is daar een perfect voorbeeld van. Want dit dessert tover je in een handomdraai op tafel. Perfect voor die dagen waarop je zin hebt in iets zoets, maar geen zin hebt in gedoe. Met sappige bosbessen, een krokante kruimellaag en een vleugje kardemom, is deze crumble het antwoord op jouw zoete trek.
Je hebt geen culinaire diploma nodig om dit meesterwerkje te maken. Meng bosbessen met suiker, citroensap en maïzena. En maak als topping een kruimellaag met zelfrijzend bakmeel, havermout en lichtbruine basterdsuiker en kardemom. Leun vervolgens achterover terwijl de oven het werkt doet en je keuken ruikt naar een verwarmende bakkerij. Fantastisch, toch?
Ook lekker: perzik crumble voor twee.
Ingrediënten
Voor de crumble
- 500 gr bosbessen bevroren of vers
- 50 gr suiker
- 1 snuf zout
- 1 tl kardemom gemalen
- 1 tl vanille extract
- 1 el citroensap
Voor het deeg
- 120 gr zelfrijzend bakmeel
- 120 gr havermout
- 100 gr lichtbruine basterdsuiker
- 1/2 tl kardemom
- 1 snuf zout
- 120 gr boter in blokjes
Om te serveren
- 100 gr roomkaas
- 1 citroen rasp
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Meng in een kom de bosbessen met maïzena, suiker, zout, vanille-extract en citroensap. Zorg ervoor dat de bosbessen goed bedekt zijn met het mengsel en giet het in een ovenschaal.
- In een andere kom, combineer het zelfrijzend bakmeel, havermout, lichtbruine basterdsuiker, kaneel, kardemom en zout.
- Voeg de koude blokjes boter toe aan het droge mengsel. Gebruik je vingers of een deegsnijder om de boter in het mengsel te kneden, totdat er grove kruimels ontstaan.
- Strooi de kruimels gelijkmatig over de bosbessen in de ovenschaal.
- Bak de crumble met blauwe bessen in de voorverwarmde oven ongeveer 40 minuten, of totdat de bovenkant goudbruin is en de bosbessen borrelen.
- Haal de crumble met blauwe bessen uit de oven en laat het een beetje afkoelen voordat je het serveert.
- Serveer de blauwe bessen crumble warm met een schep roomkaas en citroenrasp.
Serveer de crumble met blauwe bessen met een flinke dot roomkaas en vers geraspte citroen.
Tip: als je bevroren blauwe bessen gebruikt, dan hoef je deze niet te ontdooien.
Ook lekker: vijgen uit de oven met crumble.
Je kunt de crumble met blauwe bessen goed bewaren in de vriezer!
Maak ook eens appelcrumble.
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?