Gekruide Franse frietjes uit de oven met verse kruiden

Gekruide Franse frietjes uit de oven met verse kruiden

Zelfgemaakte ovenfriet met kruiden – knapperig, goudbruin en vol smaak, ovenfriet met een twist! Geen standaard frietjes, maar knapperige Franse frietjes uit de oven met verse kruiden en knapperig zeezout. Superlekker als bijgerecht en ideaal als er spontaan wat extra eters aanschuiven. Extra lekker: bestrooi de frietjes direct uit de oven met geraspte Parmezaanse kaas. Een simpel trucje voor onweerstaanbare frietjes met een crunchy bite.

Zelf friet maken klinkt misschien als gedoe, maar geloof ons: het is makkelijker dan je denkt. Snijd de aardappelen in dikke, rustieke frieten, hussel ze met een beetje olijfolie en chilipoeder en laat de oven het werk doen. Wil je ze nóg lekkerder? Strooi er na het bakken een flinke hand verse kruiden over, zoals rozemarijn, peterselie of basilicum.

Voor erbij: boerenkool caesar salade, een vezelrijke twist op de klassieke caesar, en de perfecte match met gekruide Franse frietjes!

Franse frietjes uit de oven met verse kruiden

Franse frietjes

3.6 van 18 stemmen
Recept afdrukken
Franse frietjes uit de oven met verse kruiden en zeezout, een eenvoudig en smaakvol bijgerecht. Makkelijk te maken en altijd een succes.
Gang Bijgerecht
Keuken Frans
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 50 minuten
Porties 4 personen
calorieën 154

Ingrediënten

  • 700 gr grote aardappelen
  • 1 tl chilipoeder
  • 1 el olijfolie
  • grof zeezout en-of verse kruiden

Optioneel

  • Parmezaanse kaas

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 240 graden en plaats de bakplaat erin om mee te verwarmen.
  • Was de aardappelen goed en laat de schil eraan. Snijd ze eerst in plakken van 1 cm dik en vervolgens in repen van ongeveer 1,5 cm breed.
  • Doe de aardappelrepen in een grote kom, bestrooi met chilipoeder en besprenkel met olie. Meng goed zodat alle frietjes gelijkmatig bedekt zijn.
  • Verdeel de frietjes in een enkele laag over de hete bakplaat (zorg dat ze niet op elkaar liggen). Bak ze 20 minuten, draai ze dan om en bak nog eens 20 minuten tot ze goudbruin en krokant zijn.
  • Hak ondertussen verse kruiden zoals rozemarijn, basilicum of peterselie. Bestrooi de Franse frietjes met grof zeezout en de kruiden. Serveer direct.

Ook lekker: mayonaise maken doe je zelf! Of lekker met appelmoes.

Ken je de dag van de Franse frietjes? Deze dag wordt wereldwijd gevierd op 13 juli en hoewel de naam anders doet vermoeden, komen de 'French fries' oorspronkelijk uit België.

Dit recept valt onder

Meer friet recepten

Zoete aardappel friet recept

Zoete aardappel friet

Groenten friet, lekker met een klodder crème fraîche en verse kruiden.

Groentefriet falafel met yoghurtdip recept

Groentefriet en falafel met yoghurtdip

Weekendsnack, lekker gekruid, vegetarisch hapje. Frietje gezonde stijl.

Pastinaak frietjes uit de oven met verse tijm

Pastinaak frietjes uit de oven met verse tijm

Uit de oven met verse tijm, zelf groentefriet maken is super lekker.

Deel dit recept

Wat vind je van het recept?

3.62 from 18 votes (18 ratings without comment)

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

Instagram actie Kookboek Happy Holy Belly maart 2025
Simpele Recepten App
De Smaak van Italie Editie 1 2025