Franse uiensoep

Gratin van Gruyère
  • Aantal: 4
  • Bereidingstijd: 5 min
  • Wachttijd: 1 uur
  • Klaar in: 1 uur 5 min
Naar het recept

Franse uiensoep, Yam ik ben er dol op, heel eenvoudig, een klassieker! Met dit makkelijke recept heb je de soep zo gemaakt. Lekker op koude dagen bij de haard.

Uiensoep met gegratineerde kaas

Gruyère een perfecte kaas voor deze heerlijke gratin op de Franse soep. Echt comfort food! Liever een andere geraspte kaas? Cheddar kaas is ook een aanrader of neem een extra belegen, oude of overjarige kaas. In ieder geval een flinke dot kaas op een lekker stuk brood maakt deze soep helemaal af. Neem het brood wat je lekker vind, altijd fijn om je oude brood op te maken. Stokbrood, zuurdesem of grof donker.

Uiensoep, hoe maak je dat?

Zelf uiensoep maken is niet moeilijk, veel heb je niet nodig. Dit is een makkelijk klassiek recept, snel gemaakt, tenminste je hebt er bijna geen omkijken naar als de soep staat te pruttelen. Maak lekker veel, de soep kun je prima invriezen, zo eet je er later nog een keer van als je weinig tijd hebt. Simpel toch!

En de basis, die is meestal hetzelfde. Ingrediënten zoals bouillon, tijm, laurier en witte ui vind je altijd wel terug, bouillon naar keuze, ik gebruik groentebouillon, lekker vega. En de bloem kan ook prima glutenvrij. Maak je eigen favoriet!

Ingrediënten

  • 6 grote uien
  • 60 gr boter
  • 1 el bloem
  • 2 takjes verse tijm
  • 200 ml witte wijn
  • 1,5 liter bouillon
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 (stok)brood
  • 150 gr geraspte Gruyère

Bereidingswijze

  1. Snij de uien. Smelt de boter in een grote pan en voeg de uien toe samen met de tijm en laurier. Bak de uienringen op laag vuur in ongeveer 25 minuten goudbruin.
  2. Roer de bloem erdoor en al roerende ook de bouillon en de wijn. Blijf roeren tot de soep kookt.
  3. Laat 25 minuten zachtjes pruttelen. Haal de laurierblaadjes uit de soep en gooi ze weg. Voeg eventueel wat verse peper toe.
  4. Leg het brood op een bakplaat, bestrooi met de gruyère, hou een beetje apart en laat de kaas in een paar minuten smelten. Schep de soep in en leg op elke kom een snee brood. Bestrooi met de rest van de gruyère, zet nog even op de bakplaat onder de hete grill tot de kaas bubbelt en goudgeel is. Eet de soep direct.. Yam!
Beoordeling: 5.0. van 3 stemmen.
Please wait...