Vullende Franse uiensoep met kaas en brood
Een klassiek recept voor Franse uiensoep met een gratin van Gruyère kaas – simpel, snel en onweerstaanbaar. Dit comfort food is perfect voor koude dagen. Gruyère is de ideale kaas voor een gegratineerde uiensoep dankzij zijn rijke smaak en perfecte smeltkwaliteit. Wil je variëren? Probeer dan cheddar, of een stevige extra belegen, oude, of overjarige kaas. Een royale laag gesmolten kaas maakt de soep echt af. Gebruik het brood dat je in huis hebt, zoals stokbrood, zuurdesem of grof donker brood.
simpele uiensoep maken is eenvoudig en je hebt maar een paar ingrediënten nodig. Dit klassieke recept is snel te bereiden en ideaal om in grote hoeveelheden te maken – het is namelijk heel goed in te vriezen. De basis van uiensoep bestaat uit bouillon, tijm, laurier en witte ui. Voeg wijn en (glutenvrije) bloem toe voor extra smaak, en pas het recept aan naar jouw voorkeur.
Ook lekker: pittige tomaten-uiensoep.
Ingrediënten
- 6 uien groot
- 60 gr boter
- 1 el bloem
- 2 takjes tijm vers
- 200 ml witte wijn
- 1½ lit bouillon
- 2 laurierblaadjes
- 1 (stok)brood
- 150 gr Gruyère geraspt
Instructies
- Pel de uien en snijd ze in halve ringen.
- Smelt de boter in een pan met dikke bodem op middelhoog vuur. Voeg de uien, tijm en het laurierblad toe. Bak de uien op laag vuur gedurende ongeveer 25 minuten, tot ze goudbruin en gekaramelliseerd zijn.
- Roer de bloem door de uien en blijf roeren tot alles goed gemengd is. Voeg geleidelijk de bouillon en de wijn toe, terwijl je continu blijft roeren. Breng de soep aan de kook.
- Zet het vuur laag en laat de soep 25 minuten zachtjes pruttelen, zodat de smaken goed kunnen mengen.
- Verwarm de grill voor op de hoogste stand. Snijd het brood en leg de sneetjes onder de grill. Bestrooi ze met gruyère, houd een beetje kaas apart. Laat de kaas in een paar minuten smelten onder de grill.
- Haal het laurierblad uit de soep en breng op smaak met versgemalen peper.
- Schep de soep in kommen en leg op elke kom een sneetje brood met gesmolten gruyère. Bestrooi met de rest van de gruyère en zet de kommen nog kort onder de grill totdat de kaas bubbelt en goudbruin is. Serveer de uiensoep direct.
Ook lekker: uiensoep van onze vrienden van Food and Friends: uiensoep met kaas en brood zorgt gegarandeerd voor een huis vol uiensmaak en tranende ogen. Deze zoete, vullende soep is een complete maaltijd op zich.
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?