Smeuige kastanjepuree met ui en knoflook
Kastanjepuree is een heerlijk bijgerecht dat perfect past bij vele gerechten. Deze smaakvolle puree heeft een nootachtige smaak en is eenvoudig te bereiden. Je kunt tamme kastanjes nemen die je in het bos hebt gevonden (wel eerst koken) maar wat misschien makkelijker is en ook erg lekker zijn de gekookte kastanjes van Ponthier.
Ook lekker: kastanje pesto met basilicum en knoflook.
Kastanjes smaken lekker zoet en zijn gezond, ze verschillen misschien van andere noten (hoger in koolhydraten en suiker). Maar bevatten veel voedingsvezels, vitamines (zoals vitamine C en B-vitamines), mineralen (zoals kalium en magnesium) en antioxidanten. Ze bevatten weinig vet in vergelijking met andere noten.
Ingrediënten
- 200 gr gekookte kastanjes (vacuum)
- 1 ui groot
- 2 teentjes knoflook
- 200 ml bouillon
- olijfolie
Optioneel:
- 150 gr kastanjechampignons
- sojasaus
Instructies
- Pel en snipper de ui en knoflook. Neem een koekenpan en voeg een scheutje olijfolie toe. Bak de gesnipperde ui en knoflook op middelhoog vuur tot ze zacht en lichtbruin zijn.
- Brokkel of snijd de gekookte kastanjes klein en voeg ze toe aan de pan. Bak ze mee met de ui en knoflook.
- Zet het vuur laag en voeg de helft van de bouillon toe aan de pan. Laat de ingrediënten sudderen. Voeg de overige bouillon toe als de puree te droog dreigt te worden. Hierdoor krijg je een smeuïge puree.
- Optioneel: snij de kastanjechampignons in vieren en bak ze apart in een scheutje olijfolie tot ze goudbruin en knapperig zijn. Blus af met sojasaus voor extra smaak.
- Pureer de kastanjes tot een gladde puree en serveer met de kastanjechampignons voor extra smaak en textuur.
Serveer deze heerlijke kastanjepuree ofwel crème de marrons als bijgerecht bij je favoriete herfstgroenten of op een sneetje toast. Tip: geroosterde noten als topping.
Zelf: kastanjes poffen met zeezout en boter. Makkelijk om te doen en het is een geweldige gezonde snack.
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?
Heel lekker gemaakt voor mijn kleindochter die veel ijzer en foliumzuur tekort heeft dus ze moet veel peulvruchten en noten eten een welkome variatie, bedankt.