Smeuige kastanjepuree met ui en knoflook

Smeuige kastanjepuree met ui en knoflook

Kastanjepuree is een heerlijk bijgerecht dat perfect past bij vele gerechten. Deze smaakvolle puree heeft een nootachtige smaak en is eenvoudig te bereiden. Je kunt tamme kastanjes nemen die je in het bos hebt gevonden (wel eerst koken) maar wat misschien makkelijker is en ook erg lekker zijn de gekookte kastanjes van Ponthier.

Ook lekker: kastanje pesto met basilicum en knoflook.

Kastanjes smaken lekker zoet en zijn gezond, ze verschillen misschien van andere noten (hoger in koolhydraten en suiker). Maar bevatten veel voedingsvezels, vitamines (zoals vitamine C en B-vitamines), mineralen (zoals kalium en magnesium) en antioxidanten. Ze bevatten weinig vet in vergelijking met andere noten.

Kastanjepuree

Kastanjepuree

5 van 2 stemmen
Recept afdrukken
Eenvoudige recept voor kastanjepuree, een heerlijk bijgerecht met een nootachtige smaak. Gezond vanwege de vezels en vitamines. Voor in de herfst- of winterseizoen.
Gang Bijgerecht
Keuken Frans, Hollandse recepten
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Porties 2 personen
calorieën 220

Ingrediënten

  • 200 gr gekookte kastanjes (vacuum)
  • 1 ui groot
  • 2 teentjes knoflook
  • 200 ml bouillon
  • olijfolie

Optioneel:

  • 150 gr kastanjechampignons
  • sojasaus

Instructies

  • Pel en snipper de ui en knoflook. Neem een koekenpan en voeg een scheutje olijfolie toe. Bak de gesnipperde ui en knoflook op middelhoog vuur tot ze zacht en lichtbruin zijn.
  • Brokkel of snijd de gekookte kastanjes klein en voeg ze toe aan de pan. Bak ze mee met de ui en knoflook.
  • Zet het vuur laag en voeg de helft van de bouillon toe aan de pan. Laat de ingrediënten sudderen. Voeg de overige bouillon toe als de puree te droog dreigt te worden. Hierdoor krijg je een smeuïge puree.
  • Optioneel: snij de kastanjechampignons in vieren en bak ze apart in een scheutje olijfolie tot ze goudbruin en knapperig zijn. Blus af met sojasaus voor extra smaak.
  • Pureer de kastanjes tot een gladde puree en serveer met de kastanjechampignons voor extra smaak en textuur.

Serveer deze heerlijke kastanjepuree ofwel crème de marrons als bijgerecht bij je favoriete herfstgroenten of op een sneetje toast. Tip: geroosterde noten als topping.

Kastanjepuree recept met gekookte kastanjes

Zelf: kastanjes poffen met zeezout en boter. Makkelijk om te doen en het is een geweldige gezonde snack.

Kastanjepuree van gekookte kastanjes

Dit recept valt onder

Deel dit recept

Wat vind je van het recept?

  1. LUCIA Steinhauer 1 oktober 2023 at 08:48 - Reply

    Heel lekker gemaakt voor mijn kleindochter die veel ijzer en foliumzuur tekort heeft dus ze moet veel peulvruchten en noten eten een welkome variatie, bedankt.

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

De bakplaat Instagram actie april
De smaak van Italie voorjaar 2024