Zo maak je de lekkerste knolselderijpuree
Knolselderijpuree met knoflook is een heerlijk, eenvoudig en gezond bijgerecht dat je snel zelf kunt bereiden. Deze puree is niet alleen smaakvol, maar ook veelzijdig; het kan dienen als de perfecte basis voor een smakelijke stamppot. Met dit simpele recept maak je de lekkerste groentepuree die je kunt combineren met gegrilde groenten uit de oven voor een extra smaakvolle maaltijd. Voor een persoonlijke twist kun je de puree variëren met kaas en kruiden naar smaak, wat zorgt voor een rijke en smeuïge toevoeging aan je maaltijd.
Tip: voor een extra romige textuur kun je een scheutje room of melk toevoegen aan de puree, dit maakt het nog smeuïger.
Ingrediënten
- knolselderij
- 2 tenen knoflook
- olijfolie
- klontje boter
- verse peper
- grof zeezout
Instructies
- Schil de knolselderij en snij de knol in kleine blokjes. Pel en pers de knoflook. Neem een koekenpan met een scheutje olijfolie en bak op middelhoog vuur de blokjes knolselderij.
- Bak de verse knoflook mee en breng smaak met verse peper en wat grof zout. Bak de knolselderij zo’n 5 minuten tot ze goudbruin zijn. Zet het vuur laag, voeg een scheut water toe en doe een deksel op de pan en laat de knolselderij in 20 minuten gaar worden. Voeg tussendoor water toe als de knolselderij droogkookt.
- Schep de groente in een blender samen met een klontje boter en eventueel nog verse peper en wat zout. Mix voor een zijdezachte puree. Stampen kan ook maar dan blijft de puree wat grof. Serveer met een klein beetje olijfolie, verse peper en grof zout. Puree van knolselderij zó maak je ’t.
Maak variaties met groene kruiden zoals tijm of rasp wat Parmezaanse kaas door de puree. Een schep mosterd, noten of truffelolie is ook een idee. Knolselderpuree zonder aardappelen is hartstikke lekker!
Ook lekker: hutspot met knolselderij. Of een aardappelpuree maken met knoflook.
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?
Ik heb de puree van de week gemaakt. Heerlijk! Vooral omdat de blokjes knolselder een beetje karamelliseren krijg je zo’n heerlijke smaak. Bij het water een beetje bouillonpoeder gedaan. Maakte het, samen met de zalmmoot en de gewokte spinazie met pijnboompitten, helemaal af.
Klinkt goed!
Mooie vervanger voor aardappels dank je wel Miranda.
Zeker Merel en reuze lekker.
Heerlijk! Dank voor je recept!
Ik heb er een geklutst eiwit door gemengd en de puree nog 15 minuten in de oven bij 200 graden laten bruinen.
Klinkt goed Lydia, dank!
Hoe voorkom ik dat melk overkookt? Dat geeft een bitter smaak aan de puree.
Ik zou erbij blijven en je vuur laag houden Elvira.
Lekker is dit! Kan ik de puree ook invriezen?
Dank Sue! Groentepuree kan je perfect invriezen, haal een avond van te voren uit de vriezer en laat in de koelkast ontdooien, warm op met een klein beetje (plantaardige) melk op zacht vuur.
Het is kastanje tijd hier.
Vandaag dit recept knolselderij gevolgd en na het pureren heb ik er kastanje puree doorgemengd. Ongeveer 1/3 kastanje puree en 2/3 knolselderij. Echt heerlijk en super gezond.
Goed idee Ed!
Vandaag een spitskool met gehakt ovenschotel gegeten.
Omdat we nog een halve knolselderij over hadden van de snert (ja in april)
Hebben we puree gemaakt van de knolselderij. (Met mosterd). Doen we vaker.
Smaakt ontzettend lekker.
Klinkt goed Diens zelfs in april..
Kun je dit ook van te voren maken en dan opwarmen? Zo ja hoe warm je het dan het beste op?
Dat kan Mirjam. Warm de koude knolselderijpuree op in een laagje warme melk in een steelpan, liefst op een zacht vuurtje. Langzaam en vergeet niet steeds te roeren. Telkens een beetje melk, room of boter (op gevoel) aan toevoegen zodat het smeuïg blijft.
Puree uit de oven kan ook. Doe de knolselderij in een ingevette ovenschaal. Verdeel er klontjes boter over en bedek met wat paneermeel voor een krokant laagje. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet zo’n 25 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.