Knolselderijpuree

Knolselderijpuree

Met knoflook
  • Aantal: Aantal 4
  • Bereidingstijd: Bereidingstijd 10 min
  • Wachttijd: Wachttijd 20 min
  • Klaar in: Klaar in 30 min
  • Kcal: Calorieën 90

Knolselderijpuree met knoflook een heerlijk simpel en gezond bijgerecht simpel zelf te maken en erg snel klaar. En ’t kan de basis zijn van je stamppot.

De lekkerste puree van groenten

Easy recept, de lekkerste puree van groenten. Combineer de puree met een portie gegrilde groenten uit de oven, heerlijk en zó smeuïg. Varieer eventueel met kaas en kruiden.

Knolselderijpuree recept

Knolselderijpuree

3.7 van 159 stemmen
Recept afdrukken
Puree van knolselderij met knoflook. Heerlijk simpel en gezond bijgerecht simpel zelf te maken en snel klaar. Perfect als basis voor je favoriete stamppot.
Gang Bijgerechten
Keuken Hollandse recepten
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Porties 4 personen
calorieën 90

Ingrediënten

  • knolselderij
  • 2 tenen knoflook
  • olijfolie
  • klontje boter
  • verse peper
  • grof zeezout

Instructies

  • Schil de knolselderij en snij de knol in kleine blokjes. Pel en pers de knoflook. Neem een koekenpan met een scheutje olijfolie en bak op middelhoog vuur de blokjes knolselderij.
  • Bak de verse knoflook mee en breng smaak met verse peper en wat grof zout. Bak de knolselderij zo’n 5 minuten tot ze goudbruin zijn. Zet het vuur laag, voeg een scheut water toe en doe een deksel op de pan en laat de knolselderij in 20 minuten gaar worden. Voeg tussendoor water toe als de knolselderij droogkookt.
  • Schep de groente in een blender samen met een klontje boter en eventueel nog verse peper en wat zout. Mix voor een zijdezachte puree. Stampen kan ook maar dan blijft de puree wat grof. Serveer met een klein beetje olijfolie, verse peper en grof zout. Puree van knolselderij zó maak je ’t.

Maak variaties met groene kruiden zoals tijm of rasp wat Parmezaanse kaas door de puree. Een schep mosterd, noten of truffelolie is ook een idee.

Ook lekker: Hutspot met knolselderij. Of een aardappelpuree maken met knoflook.

Knolselderijpuree simpel recept

Dit recept valt onder

Wat vind je van het recept?

  1. Mirjam 12 december 2020 at 16:09 - Reply

    Kun je dit ook van te voren maken en dan opwarmen? Zo ja hoe warm je het dan het beste op?

    • Miranda Bernáth 13 december 2020 at 09:06 - Reply

      Dat kan Mirjam. Warm de koude knolselderijpuree op in een laagje warme melk in een steelpan, liefst op een zacht vuurtje. Langzaam en vergeet niet steeds te roeren. Telkens een beetje melk, room of boter (op gevoel) aan toevoegen zodat het smeuïg blijft.

      Puree uit de oven kan ook. Doe de knolselderij in een ingevette ovenschaal. Verdeel er klontjes boter over en bedek met wat paneermeel voor een krokant laagje. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet zo’n 25 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.

  2. Diens Doddema 4 mei 2021 at 12:49 - Reply

    Vandaag een spitskool met gehakt ovenschotel gegeten.
    Omdat we nog een halve knolselderij over hadden van de snert (ja in april)
    Hebben we puree gemaakt van de knolselderij. (Met mosterd). Doen we vaker.
    Smaakt ontzettend lekker.

  3. Ed van den Enden 11 oktober 2021 at 17:59 - Reply

    Het is kastanje tijd hier.
    Vandaag dit recept knolselderij gevolgd en na het pureren heb ik er kastanje puree doorgemengd. Ongeveer 1/3 kastanje puree en 2/3 knolselderij. Echt heerlijk en super gezond.

  4. Sue 13 november 2021 at 16:51 - Reply

    Lekker is dit! Kan ik de puree ook invriezen?

    • Miranda Bernáth 13 november 2021 at 19:46 - Reply

      Dank Sue! Groentepuree kan je perfect invriezen, haal een avond van te voren uit de vriezer en laat in de koelkast ontdooien, warm op met een klein beetje (plantaardige) melk op zacht vuur.

  5. Elvira 18 november 2021 at 18:07 - Reply

    Hoe voorkom ik dat melk overkookt? Dat geeft een bitter smaak aan de puree.

  6. lydia 21 februari 2022 at 22:35 - Reply

    Heerlijk! Dank voor je recept!
    Ik heb er een geklutst eiwit door gemengd en de puree nog 15 minuten in de oven bij 200 graden laten bruinen.

  7. Merel 30 mei 2022 at 11:39 - Reply

    Mooie vervanger voor aardappels dank je wel Miranda.

  8. Wilfred Zwart 18 januari 2023 at 16:29 - Reply

    Ik heb de puree van de week gemaakt. Heerlijk! Vooral omdat de blokjes knolselder een beetje karamelliseren krijg je zo’n heerlijke smaak. Bij het water een beetje bouillonpoeder gedaan. Maakte het, samen met de zalmmoot en de gewokte spinazie met pijnboompitten, helemaal af.

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

De bakplaat Instagram januari actie
DSV De warmte van de winter